Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Java in Harlingen

Gebouw

Noorderhaven 80
8861AP Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorspr.) rond 1800 gewijzigd 1700 17e eeuw (oorspr.) rond 1800 gewijzigd


Beschrijving van Java

Pakhuis onder dwars schilddak. Gevel XVIII d-XIX gewijzigd onder behoud van 17e eeuwse details als boog- en hoekblokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20596
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het voormalige pakhuis Java anno 2011

Het voormalige pakhuis Java aan de Noorderhaven 80 is een monumentaal pand in Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het pakhuis met een dwars schilddak dateert oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Rond 1800 werd het pand gewijzigd, waarbij de boog- en hoekblokken intact bleven. De naam zou verwijzen naar de herkomst van de goederen, die in het pakhuis lagen opgeslagen. Rond de jaren zeventig van de 20e eeuw kwam het pand in het bezit van de Hein Buisman Stichting, een organisatie die zich in Harlingen beijvert voor het behoud van het culturele erfgoed. De stichting verkocht het pand door aan de gemeente Harlingen, die ook het naastgelegen pand aan de Noorderhaven 82 in bezit had. Hoewel monumentenzorg aanvankelijk niet akkoord ging met de verbouwplannen van de gemeente, omdat het pakhuiskarakter te veel zou worden aangetast, kwam men uiteindelijk tot een vergelijk. Het pand werd voor 800.000 gulden gerestaureerd waarbij de buitenmuren intact bleven. Op de tweede verdieping bevindt zich een hijsluik, met daarboven een hijsbalk. In beide panden werden na de verbouwing gemeentelijke diensten ondergebracht.[1] Het voormalige pakhuis is erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Java in Harlingen

Eenvoudig hoekpand onder zadeldak tegen topgevel

Noorderhaven 82
Harlingen
Eenvoudig hoekpand onder zadeldak tegen topgevel. Twee stoeppalen.

Pand met rechte kroonlijst onder zadeldak met schoorsteen boven voorschild

Noorderhaven 78
Harlingen
Pand onder zadeldak, gevel XVIIId-XIX A, met rechte kroonlijst afgesloten. Schoorsteen boven voorste dakschild. Vensters met roeden. Achtert..

Raadhuisbrug

Noorderhaven 86
Harlingen
Raadhuisburg. IJzeren voetbrug voor het raadhuis uit 1878.

Raadhuis

Noorderhaven 86
Harlingen
Raadhuis. Het blokvormig gebouw met gevel aan de Noorderhaven, is in 1730 door stadsbouwmeester H.J. Norel opgetrokken tegen een ouder ged..

Pand met rechte kroonlijst onder zadeldak met schoorsteen boven voorschild

Noorderhaven 76
Harlingen
Pand onder zadeldak, gevel XVIIId-XIX A, met rechte kroonlijst afgesloten. Schoorsteen boven voorste dakschild. Vensters met roeden. Achtert..

Kaart & Routeplanner

Route naar Java in Harlingen

Foto's (3)