Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog oprijzend pand met versierde kroonlijst onder schilddak met dakkapel met snijwerk in Harlingen

Woonhuis

Noorderhaven 29
8861AJ Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1750-1800 1800 1750-1800


Beschrijving van Hoog oprijzend pand met versierde kroonlijst onder schilddak met dakkapel met snijwerk

Hoog oprijzend pand onder schilddak met rechtgesloten gevel uit de tweede helft van de 18e eeuw; kroonlijst met metopen en triglyphen en gesneden consoles waarboven dakkapel met snijwerk. Achter kroonlijst met consoles t.b.v. erker (vgl. nr.33). Niet onverdienstelijk gewijzigde vensters; boven de deur snijraam, stoeppalen met eenvoudig hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20537
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De woning aan de Noorderhaven 29 anno 2011

De grachtenwoning aan de Noorderhaven 29 is een monumentaal pand in Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

De lijstgevel van het grachtenpand aan de Noorderhaven 29 dateert uit de periode rond 1770. Het pand heeft een kroonlijst met metopen, trigliefen en een gesneden rococo consoles. De dakkapel boven de kroonlijst is voorzien van snijwerk in Lodewijk XV-stijl. Boven de dakkapel is een zeilmaker afgebeeld. Het snijwerk is van de hand van Johann Georg Hempel. Boven de toegangsdeur bevindt zich een raam met een snijvenster. Voor de ingang een stoep met ter weerszijden stoeppalen. Het grachtenpand is erkend als een rijksmonument.

De woning staat in Harlingen bekend als het moordpand. In 1894 schoot de hier woonachtige dominee Johan Barger zijn catechisante Catherina Helene (Cato) Mirande dood.


Monumenten in de buurt van Hoog oprijzend pand met versierde kroonlijst onder schilddak met dakkapel met snijwerk in Harlingen

Pand onder zadeldak tegen puntgevel

Noorderhaven 31
Harlingen
Pand onder zadeldak tegen puntgevel.

Fors pand met versierde kroonlijst met U-vormig zadeldak onder dwarsdak met twee hoekschoorstenen en dakkapel en groot venster aan achterzijde met uit ..

Noorderhaven 33
Harlingen
Fors pand met U-vormig zadeldak XVIII d-XIX A onder dwarsdak waarop twee gave hoekschoorstenen. Kroonlijst met details naar de klassieken; r..

Pand met bewerkte deurposten en ingezwenkte halsgevel met aanzetkrullen

Noorderhaven 35
Harlingen
Pand met 18e eeuwse ingezwenkte halsgevel met aanzetkrullen. Vensters met zes ruiten; bewerkte deurposten. 4 stoeppalen.

Dubbel pand van vijf traveeën onder U-vormig zadeldak met twee hoekschoorstenen met dekplaat

Noorderhaven 19
Harlingen
Dubbel pand van vijf venstertraveeen onder U-vormig zadeldak met twee hoekschoorstenen met dekplaat. Alle vensters met zes ruiten. Stoeppale..

Diep pand met strakke gevel afgesloten door rechte kroonlijst met bloklijst onder de goot

Noorderhaven 37
Harlingen
Diep pand met strakke gevel door rechte kroonlijst met bloklijst onder de goot, afgesloten, XIX. Zesruitsvensters, stoeppalen met kettingen...

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)