Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Blauwe Hand in Harlingen

Gebouw

Grote Bredeplaats 35
8861BA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1647


Beschrijving van De Blauwe Hand

Hoog oprijzend hoekpakhuispand onder lang zadeldak, tussen topgevels; geheel gaaf en in jaartalstenen gedateerd 1647. Frontgevel trapvormig beëindigd. Beganegronds ingang en twee tweelichtskozijnen, waarboven rondbogen met aanzetblokken en kopje als sluitsteen; dergelijke bogen boven de driemaal twee en een vensters der verdiepingen, die oprijzen boven een fries met vijf gebeeldhouwde sier- en jaartalstenen w.o. de naamsteen: de Blauwe Hand. Langs de zijden van de gevel en van de vensters kant- en negblokken. De kozijnen zijn alle geprofileerd. Zijgevel met hijsluiken; achtergevel puntvormig beëindigd, heeft ontlastingsbogen met natuurstenen blokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20364
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Blauwe Hand aan de Grote Bredeplaats anno 2011

De Blauwe Hand (ook "De Hand") is een voormalig pakhuis aan de Grote Bredeplaats 35 in Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

De Blauwe Hand is één van de oudste en gaafst bewaard gebleven pakhuizen van Harlingen. Het pand dateert volgens de gevelsteen uit 1647. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een laatmaniëristische trapgevel. De vensters in de voorgevel hebben ontlastingsbogen met in het midden een sluitsteen in de vorm van gebeeldhouwde kopjes. In het fries in de voorgevel bevinden zich vijf gevelstenen met onder meer "anno", een "blauwe hand" en het jaartal "1647". In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Voor de Tweede Wereldoorlog was het pand in gebruik door de wijnhandel van D. Oolgaard & Zoon. Op de oostelijke zijgevel staat deze naam groot afgebeeld. In dit geveldeel bevinden zich op de verdiepingen en op de zolder de deuren van het pakhuis. De ramen en pakhuisdeuren van het pand kunnen afgesloten worden door aan de binnenzijde roodwit en aan de buitenzijde rood beschilderde luiken.

In de 19e eeuw staat het pand bekend als "de Hand", daarna wordt de naam "De Blauwe Hand" gebruikt. In de jaren vijftig van de 20e eeuw werd het pand opgekocht door de Leeuwarder boterkoopman Hein Buisman[1], die het liet restaureren. Daarna werd er een kunstgalerie in het pand gevestigd. Jopie Huisman debuteerde in deze galerij in 1963. Toen het pand in 1965 verkocht werd, kwam het in handen van de galeriehouder Josum Walstra, die daarvoor in 1964 al de stichting De Blauwe Hand had opgericht. In het comité van aanbeveling van de stichting participeerden onder anderen Anne Vondeling, Jan Kassies en Harry Linthorst Homan.[2] Een Friese kunstenaarsgroep ontleende haar naam aan het pand, "De Bende van de Blauwe Hand".[3][4] Het pand is erkend als rijksmonument en is in gebruik als een horecabedrijf.


Monumenten in de buurt van De Blauwe Hand in Harlingen

Fors pand met voorgevel met bloklijst aan bekroning en puntvormige achtergevel met schoorsteen

Grote Bredeplaats 33
Harlingen
Fors pand met vroeg 19e eeuwse gevel met bloklijst aan bekroning en zesruitsvensters op de verdieping. Achtergevel puntvormig beëindigd met..

Diep hoekpand onder schilddak met gepleisterde voorgevel met rechte kroonlijst, waaronder lage zolderverdieping

Voorstraat 1
Harlingen
Diep hoekpand onder schilddak. Gepleisterde voorgevel met rechte kroonlijst, waaronder lage zolderverdieping, vensters XIX. Schoorsteen bove..

Huis met geverfde eenvoudige gevel met rechte kroonlijst onder zadeldak

Grote Bredeplaats 29
Harlingen
Huis met geverfde eenvoudige gevel met rechte kroonlijst, onder zadeldak waarvan voorste dakschild is belegd met donkere pannen.

Even hoog pand als nr. 1 met geblokte kroonlijst waarboven halfronde gesloten dakkapel

Voorstraat 3
Harlingen
Even hoog pand als nr 1 met geblokte kroonlijst waarboven halfronde gesloten dakkapel.

Pand onder zadeldak tegen gedrukte klokgevel met gebeeldhouwde aanzetkrullen, deklijst en bekroning

Grote Bredeplaats 26A
Harlingen
Pand onder zadeldak tegen gedrukte klokgevel met gebeeldhouwde aanzetkrullen. Deklijst en gezwenkte bekroning midden 18e eeuw. Vensters op d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)