Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tiendwegse Molen in Hardinxveld Giessendam

Molen

Binnendams 30
3370AA Hardinxveld Giessendam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Tiendwegse Molen

WIPWATERMOLEN. Midden in de polder Giessen-Oudebenedenkerk, ca. 1 km ten noorden van de Giessen, een wipwatermolen, in 1906 uit Noordeloos hierheen overgeplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20264
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tiendwegse Molen
Tiendwegse Molen (2008)
Tiendwegse Molen (2008)
Basisgegevens
Plaats Giessendam/Neder-Hardinxveld
Bouwjaar 1906
Type wipmolen
Kenmerken wipmolen
Vlucht 26,10 m
Functie poldermolen
Bestemming  Voorheen het bemalen van de polder Binnentiendwegs, thans maalvaardig in circuit
Restauraties  1985-1986
Monumentnummer  20264
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Tiendwegse Molen is een wipmolen aan de Giessendamse Tiendweg in Giessendam/Neder-Hardinxveld, in de Nederlandse gemeente Hardinxveld-Giessendam. De molen is in 1906 gebouwd ter bemaling van de afdeling Binnentiendwegs van de polder Giessen Oude Benedenpolder. Hij verving een in december 1906 afgebrande molen. De Tiendwegse Molen was niet nieuw, maar werd voor ƒ5000,- gekocht van het polderbestuur van de polder Groote Waard in Noordeloos. Daar was een stoomgemaal in gebruik genomen die de molen overbodig maakte. De Grote Molen, zoals hij voorheen heette, werd in onderdelen over water vervoerd tot op ca. 1 km van zijn nieuwe locatie. Voor de laatste kilometer werd een smalspoorspoorlijn aangelegd, waarover een stoomlocomotief reed. De molen is op zijn nieuwe plaats tot 1953 in bedrijf geweest.

De Tiendwegse Molen is sinds 1968 eigendom van de SIMAV. Sinds 1986 is de molen maalvaardig, waarbij hij aanvankelijk op vrijwillige basis de polder bemaalde. Sinds 2006 maalt de Tiendwegse Molen in circuit.


Monumenten in de buurt van Tiendwegse Molen in Hardinxveld Giessendam

Boerderij waarvan het woongedeelte een rieten zadeldak met links een puntgevel heeft. Rechts een hoger opgehaalde gevel onder rieten wolfdak en rechte ..

Binnendamseweg 96
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ (XVII) waarvan het woongedeelte een rieten zadeldak met links een puntgevel heeft. Rechts een hoger opgehaalde gevel onder rieten ..

Boerderij onder rieten zadeldak met uitbouw onder zadeldak rechts

Binnendams 4
Hardinxveld Giessendam
BOERDERIJ (XVIII) onder rieten zadeldak met uitbouw onder zadeldak rechts. Puntgevel met vlechtingen en vensters met kleine roedenverdeling.

De koperen knop/Muilwijk

Binnendams 6
Hardinxveld Giessendam
Boerderij (XIX A?) onder rieten schilddak met inrijdeur onder puntgevel in rechter zijmuur. In de voorgevel vensters met luiken en roedenver..

Boerderij ("pseudo-krukhuis"), op L-vormige grondslag onder rieten zadeldaken

Binnendams 26
Hardinxveld Giessendam
In oorsprong mogelijk nog 18e eeuwse BOERDERIJ ("pseudo-krukhuis"), op L-vormige grondslag onder rieten zadeldaken, met wolfeind aan voorzij..

Fraaie boerderij onder rieten zadeldak met rechts inrijdeur en voorgevel met vlechtingen, waarin vensters met luiken en 20-, 9- en 6-ruits roedenverde ..

Binnendams 16
Hardinxveld Giessendam
Fraaie boerderij onder rieten zadeldak met rechts inrijdeur en voorgevel met vlechtingen, waarin vensters met luiken en 20-, 9- en 6-ruits r..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tiendwegse Molen in Hardinxveld Giessendam

Foto's (5)