Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek in Amsterdam

Jan Luijkenstraat 2
1071CM Amsterdam

Architect: Eduard Cuypers

Beschrijving van Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek

Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek, op verschillende niveau's met dakkapellen, gebouwd 1898-99 door Ed.Cuypers in stijlopvattingen echter Nieuwe Kunst. Opgetrokken in baksteen met enkele versierende accenten in natuursteen, gedeeltelijk van reliëfs voorzien (gestileerde bloem- en bladmotieven). Op de hoek een boogvormige houten erker, gesteund door gesneden natuurstenen consoles. Gevel aan de Jan Luyckenstraat bevat links een ingangsportiek; rechtergedeelte heeft hoofdaccent door rondbogige ingangsportiek met stoep waarin deur, omlijst door glas-in-loodvensters; in bovengedeelten houtwerk, geheel rechts een torenachtige uitbouw. Gevel aan de Stadhouderskade bevat in het midden een veelhoekige erker op de begane grond, waarboven een rondbogig venster, waarboven een bloemen-reliëf in natuursteen met de inscriptie: hoc erat 1899 in votis; aan de rechterzijde een dakkapel met opgelichte kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)