Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel De Essenburgh in Hierden

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg 199
3849AE Hierden (gemeente Harderwijk)
Gelderland

Bouwjaar: 13e eeuw (gesticht) 1652 (huidige vorm) 1767 (verbouwd)


Beschrijving van Kasteel De Essenburgh

Huis Groot Essenburg. Waarschijnlijk in de 13e eeuw gesticht goed, waarvan het huis in zijn huidige vorm dateert uit 1652 en verbouwd werd in 1767. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond, gedekt door twee parallel lopende schilddaken met schoorstenen en aan de voor- en achterzijde torenvormige middenpartijen met peervormige spitsen. Bij een verbouwing 1929 werden de 19e eeuwse schuiframen vervangen door kruiskozijnen in quasi-17e eeuwse vorm, terwijl ook de ingangspartij bedorven werd. Sedert 1950 wordt het huis bewoond door Praemonstratensers. Toegang tot het voorplein verleent een gemetselde boogbrug met balustrade (XVIII) en smeedijzeren hek, afkomstig van het voormalige kasteel Bekenburg, waarvan afkomend sloopmateriaal ook gebruikt zou zijn bij de verbouwing van 1767. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20256
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Essenburgh in 2008 (rechter- en voorzijde)
De Essenburgh gelegen in het landgoed

Kasteel De Essenburgh is een kasteel en landgoed in de gemeente Harderwijk, gelegen tussen de dorpen Hierden en Hulshorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Lange tijd is de naam Essenburg (zonder h) gebruikt.

Geschiedenis

De gevelsteen maakt melding van het jaar 1652. Diverse publicaties maken echter melding van een middeleeuwse voorganger, hoewel er na archeologisch onderzoek geen enkel spoor van een vroegere bebouwing werd gevonden. De bouwer is wel bekend, Johan Coolwagen. Deze liet het bouwen als statussymbool om zich een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe te verwerven. Dit mislukte en Johan Coolwagen moest uiteindelijk het huis aan zijn schuldeisers verkopen.

In 1929 is het kasteel verbouwd, waardoor de raampartijen aan de voorzijde en de entree niet meer oorspronkelijk zijn.

Na een groot aantal eigendomswisselingen kochten uiteindelijk in 1950 de Norbertijnen van de Abdij van Berne uit Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) het kasteel en de naastgelegen gebouwen. Het kloostergebouw werd in gebruik genomen als priorij. Vanaf 1969 begonnen de Norbertijnen met een vormingscentrum in het kasteel. In 1992 is een tweede klooster op het terrein gevestigd genaamd Communiteit Mariengaard, een gemeenschap voor vrouwelijke Norbertijnen.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1972 hoorde de Essenburgh bij het dorp Hulshorst in de gemeente Nunspeet. Sindsdien ligt de Essenburgh in Hierden en maakt het onderdeel uit van de gemeente Harderwijk.

Het landgoed is toegankelijk; het huis (tegenwoordig in gebruik als hotel) en nabije omgeving zijn niet vrij toegankelijk.

Trivia

De architect P.H. van Lonkhuyzen die het Huis te Leuvenum ontwierp heeft dat landhuis in 1921-1923 gebouwd naar eenzelfde ontwerp als De Essenburgh van voor de verbouwing in 1929.

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel De Essenburgh in Hierden

Transformatorhuisje, inrijpoort en tuinmuur, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh

Zuiderzeestraatweg 197
Hierden (Gemeente Harderwijk)
TRANSFORMATORHUISJE, INRIJPOORT en TUINMUUR, ontworpen in 1929, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh. In dit geh..

Goed bewaarde boerderij met rieten wolfsdak en in de voorgevel jaartalankers

Zuiderzeestraatweg 130
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Goed bewaarde boerderij met rieten wolfdak en in de voorgevel jaartalankers: 1839. Vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de schui..

Gave boerderij onder rieten wolfsdak en met in de voorgevel jaartalankers: 1849

Zuiderzeestraatweg 159
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Gave boerderij onder rieten wolfdak en met in de voorgevel jaartalankers: 1849. De vensters hebben luiken en schuiframen met kleine roedenve..

Boerderij met rieten wolfdak en in de voorgevel vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de ramen

Mheenbroekweg 12
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Boerderij met rieten wolfdak (XIX A?) en in de voorgevel vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de ramen. Achtergevel van gepotdek..

Boerderij met rieten wolfdak en voorgevel met jaartalankers: 1837 en vensters met luiken en kleine roedenverdeling

Zuiderzeestraatweg 139
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Boerderij met rieten wolfdak en voorgevel met jaartalankers: 1837 en vensters met luiken en kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner