Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis, tegenwoordig muziekschool in Harderwijk

Gebouw

Markt 1
3841CE Harderwijk
Gelderland

Bouwjaar: late middeleeuwen


Beschrijving van Stadhuis, tegenwoordig muziekschool

Stadhuis. In oorsprong laat-middeleeuws bouwwerk, gewijzigd in 1620 en geheel gemoderniseerd in neoklassicistische trant in 1837. Rechthoekig bakstenen bouwwerk met omlopend schilddak, waarop een houten klokketoren met koepeldak. Middenrisaliet met triomfboog, gedragen op twee paren gecanneleerde, Dorische zuilen. Empiredeuromlijsting, waarboven opschrift "Renovatum anno MDCCCXXXVII". Houten fronton als bekroning van de risaliet. Van de vensters, die hun zesdelige schuiframen uit de verbouwing van 1837 bewaard hebben, dragen die in de parterre hoofdgestellen. Natuurstenen plint en bekleding met natuursteen van de risaliet. De raadzaal bevat een uitermate rijk interieur uit 1727 en 1730. In de toren van het stadhuis twee luidklokken van Geryt van Wou st. uit 1503. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20206
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadhuis, tegenwoordig muziekschool in Harderwijk

Dwarshuis met verdieping en schilddak

Markt 3
Harderwijk
Dwarshuis met verdieping en schilddak, in oorsprong mogelijk 16e eeuws. De vijf assen brede gevel heeft een kroonlijst met consoles, bepleis..

In oorsprong laat-gotisch pand

Bruggestraat 48
Harderwijk
In oorsprong laat-gotisch pand op de hoek van de Markt. Het hoge schilddak sluit aan de zuidzijde aan tegen een trapgevel met ezelsrugafdekk..

Herenhuis, met aan de achterzijde twee haakse achtervleugels

Bruggestraat 49
Harderwijk
Monumentaal herenhuis, in oorsprong laat-middeleeuws, met aan de achterzijde twee haaks op het voorhuis gebouwde achtervleugels onder schild..

Gedeelte van de zuidelijke muur met een der schuine zijden van de koorsluiting van de vroegere gotische kapel van het Franciscanenklooster

Markt 7
Harderwijk
Achter dit pand een gedeelte van de zuidelijke muur met een der schuine zijden van de koorsluiting van de vroegere gotische kapel van het Fr..

Pand onder zadeldak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 8
Harderwijk
Pand onder zadeldak en met gepleisterde lijstgevel. De deuromlijsting heeft pilasters met snijwerk in Lodewijk XV-vormen. Gesneden deur en b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis, tegenwoordig muziekschool in Harderwijk

Foto's (2)