Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Harderwijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
3841EC Harderwijk
Gelderland

Bouwjaar: 14e-16e eeuw


Beschrijving van Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk

Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Monumentale, basilicale kruiskerk, 14e-16e eeuw, waarvan koor met kooromgang en dwarsschip en late Nederrijnse gotiek vertegenwoordigen. Traptorens tegen de kooromgang en aan de westzijde van de transeptarmen. Koor en dwarsschip overdekt door laag aanzettende netgewelven. Triforium zonder balustrade, fraaie kapiteelsculptuur. Het schip bestaat na de torenval van 1797 uit twee traveeën, afgesloten door een bakstenen westgevel met gezwenkte contouren en een klassicistisch portaal. Inwendig tussen de pijlers van het koor gaaf bewaarde natuurstenen afscheidingen ten dele in hout vernieuwd, verlevendigd door spitsboognissen met driepastraceringen. Preekstoel door Jan de Wael, 1620; Grafzerken, 16e, 17e en 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1827 gemaakt door de Gebr. Batz. In 1981 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20192
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote Kerk
De Grote Kerk
De Grote Kerk
Plaats Harderwijk
Gebouwd in 14e-15e eeuw
Monumentnummer  20192
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk te Harderwijk is een kruisbasiliek in gotische stijl die gedeeltelijk uit de 14e en de 15e eeuw dateert. De oorspronkelijk veel grotere kerk heette aanvankelijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk en was gewijd aan Maria. Sinds de Reformatie in 1578, toen de katholieke godsdienst werd verboden en onderdrukt, wordt de kerk gebruikt voor protestantse erediensten.

Nadat in 1415 de parochiekerk van Sint-Nicolaas was afgebrand werd besloten om een Mariakapel te vergroten en als kerk te gebruiken. Het 14e-eeuwse gebouw kreeg een nieuw koor met kooromgang, een transept en een toren die in hoogte die van de St. Eusebiuskerk in Arnhem overtrof en daarmee de hoogste van Gelderland was.

Een groot deel van de kerk ging verloren toen in 1797 de toren instortte en een deel van het schip verwoestte. Het resterende deel van het schip werd hierna afgesloten door een nieuwe gevel in sobere Lodewijk XVI stijl.

De Grote Kerk staat op het Kerkplein, vlak bij de boulevard.

Externe link


Monumenten in de buurt van Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Harderwijk

Langgerekt pand met hoog schilddak

Kerkplein 2
Harderwijk
Langgerekt, laat-middeleeuws pand met verdieping en hoog schilddak, dat aan de westzijde aansluit tegen een puntgevel. Belangrijk door zijn ..

Neogotisch hoekpand

Kerkplein 12
Harderwijk
Neogotisch hoekpand op de hoek van het Kerkplein met dwars schilddak, spitsboogvensters en bakstenen boogfries.

Pand van alleen beganegrond met hoog, dwars schilddak

Kerkstraat 22
Harderwijk
Pand van alleen begane-grond met hoog, dwars schilddak. Gepleisterde gevel met spitsboogvensters en deur, alsmede bakstenen boogfries in neo..

Pand met verdieping en hoog zadeldak tussen puntgevels

Kerkstraat 18
Harderwijk
Pand, in oorsprong XVI ? met verdieping en hoog zadeldak tussen puntgevels. De gepleisterde lijstgevel heeft een eenvoudige deuromlijsting u..

Herenhuis onder hoog zadeldak, waarin twee dakvensters met fronton

Donkerstraat 27
Harderwijk
Herenhuis (in oorsprong XV ?) onder hoog zadeldak, waarin twee dakvensters met fronton. Gepleisterde lijstgevel net deuromlijsting, voorzien..

Kaart & Routeplanner