Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadstimmerhuis in Harderwijk

Woonhuis

Vischmarkt 57 A
3841BE Harderwijk
Gelderland


Beschrijving van Stadstimmerhuis

Stadstimmerhuis. In oorsprong gotisch gebouw met witgepleisterde gevels onder een hoog, afgewolfd zadeldak. Boven de toegangsdeur in de latei gesneden het woord: "Stads-Timmerhuys". In de rechterzijgevel spitsboognissen. Restanten kapel van het vroegere Agnietenklooster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Poort stadstimmerwerf in Leiden.

Het stadstimmerhuis of stadstimmerwerf was vroeger een gebouw in een stad, waar het materiaal voor de stadswerken was opgeslagen[1], en waar later ook de stadstimmerman woonde en werkte.

In Nederland

Rotterdam

Haringvliet in Rotterdam, 1652

Rotterdam heeft meerdere stadstimmerhuizen gekend. Een eerste aan de Westerwagestraat werd in 1599 afgebroken. Deze werd herbouwd op de Peperstraat aan het Zuid-oost einde van het Haringvliet op het Bolwerk. Halverwege de 17e eeuw dat gebouw afgebroken, en werd op dezelfde plek een ruime, zogenaamde, werf gebouwd. Dit gebouw bood vergaderruimtes voor de heren fabriekmeesters, en diende verder als woning voor de bouwmeester en zijn bedienden.[2]

In de 17e eeuw werd het gehele technisch apparaat van de stad, ook wel de Fabricage genoemd, in het stadstimmerhuis ondergebracht. Deze dienst opereerde redelijk zelfstandig van het stadsbestuur en had ook een eigen archief. Dit bevatte onder andere een aanzienlijke verzameling kaarten.[3] De Fabricage werd geleid door de stadsfabrieksmeester, en bevatte onder andere een landmeetkundige dienst.

Het stadstimmerhuis is in 1857 nog eens uitgebreid met een rechtervleugel en drie woningen[4]. In deze tijd deed het gebouw dienst als archief voor de Gemeente Rotterdam. Tot in de twintigste eeuw is het gebouw aan het Haringvliet blijven bestaan.

In Rotterdam werd in 1855 naast het stadstimmerhuis een dienst Gemeentewerken opgericht, van waaruit de grote stadswerken worden gecoördineerd. Een van de, in de jaren 1980 gebouwde, kantoortorens aan de Galvanistraat in Rotterdam-West bij het Marconiplein herbergt Gemeentewerken Rotterdam, en wordt tegenwoordig ook het Stadstimmerhuis genoemd.

Verder in Nederland

stadstimmerwerf, Alkmaar.

In andere steden in Nederland was een vergelijkbare ontwikkeling als in Rotterdam. Enige vorobeelden:

In België

In de Vlaamse stad Lier werd in 1401 het huis met hof of tuin gelegen op het kerkhof door de stad aangekocht van bakker Cornelis Van Caen. Hier werd het stadstimmerhuis gebouwd. In de 19e eeuw was het oude gebouw verdwenen en werd het hof de Stadstuin genoemd.[12]

Trivia

Het Galgewater vanaf de Rembrandtbrug met de Stadstimmerwerf en de haven.

Simon Vestdijk refereert in De vuuraanbidders: roman uit de tachtigjarige oorlog (1984) aan een sculptuur op het stadstimmerhuis, met de woorden:

In haar uiterlijk was iets geweest, dat mij, dwaas genoeg, de zandstenen leeuw op het stadstimmerhuis in de herinnering riep, waar ik vroeger met mijn vader wel naar stond te kijken, op dagen dat het met de affuiten misgelopen was

In dit citaat wordt verwezen naar het stadstimmerhuis in Leiden. P.J. Blok (1916) meldde hierover:

Aan het Galgewater verhief zich tegenover den molen van Rembrandt's vader aan de overzijde sedert 161 2 de fraaie trapgevel van het Stadstimmerhuis, waar op den top een zandsteenen leeuw met het Leidsche wapenschild stond [13]

De zandstenen leeuw is nog steeds aanwezig boven op de trapgevel van het stadstimmerhuis, zie foto.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Stadstimmerhuis in Harderwijk

Hoekpand met bakstenen tuitgevel onder rollaag

Vischmarkt 57
Harderwijk
Hoekpand met bakstenen tuitgevel onder rollaag en met hoekvoluten en gebeeldhouwd, segmentvormig fronton, waarin het jaartal 1768. Stoep met..

Patriciershuis op L-vormige plattegrond

Vischmarkt 55
Harderwijk
Patriciershuis (XVIIId) op L-vormige plattegrond. De eenvoudige lijstgevels hebben geblokte bakstenen hoekdammen, getoogde vensters, waarin ..

Hoekhuis met zadeldak tussen puntgevels met pothuis

Vischmarkt 47
Harderwijk
Goed bewaard, waarschijnlijk 16e eeuws, hoekhuis met zadeldak tussen puntgevels. Pothuis tegen de zijgevel.

Laat-gotisch dwarshuis onder hoog zadeldak

Grote Marktstraat 4
Harderwijk
Laat-gotisch dwarshuis onder hoog zadeldak. De voorgevel wordt geleed door van de grond opgaande nissen, waarbinnen de vensters zijn geplaat..

Aanbouw onder half schilddak, met verdieping

Vischmarkt 29
Harderwijk
Aanbouw onder half schilddak, met verdieping, wellicht 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadstimmerhuis in Harderwijk

Foto's (1)