Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, met aan de achterzijde twee haakse achtervleugels in Harderwijk

Gebouw

Bruggestraat 49
3841CM Harderwijk
Gelderland

Bouwjaar: late middeleeuwen


Beschrijving van Herenhuis, met aan de achterzijde twee haakse achtervleugels

Monumentaal herenhuis, in oorsprong laat-middeleeuws, met aan de achterzijde twee haaks op het voorhuis gebouwde achtervleugels onder schilddaken en met gepleisterde achtergevels, waarin vensters met vroeg 19e eeuwse roedenverdeling. De noordelijke vleugel is langer dan de zuidelijke en heeft een lager achterhuis onder zadeldak, aan de achterzijde afgesloten door een puntgevel met vlechtingen (XVI ?). Het evenwijdig aan de straat gebouwde voorhuis verkreeg in 1712 een statige, bakstenen lijstgevel, gedateerd in het fries boven de deur. Hardstenen plint, in baksteen gebosseerde hoekpilasters, middenrisaliet met in hout gesneden omlijsting van de deur, waarboven eenvoudige omlijsting van het verdiepingsvenster met rijk gesneden borstwering. Stoep en twee stoeppalen op de hoeken, waarvan de linker grotendeels verdwenen is. Inwendig een linkervoorkamer met zeldzaam geschilderd behang in Empire-trant. Achter het huis een 18e eeuwse tuinkoepel. Het pand en de tuinkoepel zijn gerestaureerd in 1961-'62. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, met aan de achterzijde twee haakse achtervleugels in Harderwijk

In oorsprong laat-gotisch pand

Bruggestraat 48
Harderwijk
In oorsprong laat-gotisch pand op de hoek van de Markt. Het hoge schilddak sluit aan de zuidzijde aan tegen een trapgevel met ezelsrugafdekk..

Stadhuis, tegenwoordig muziekschool

Markt 1
Harderwijk
Stadhuis. In oorsprong laat-middeleeuws bouwwerk, gewijzigd in 1620 en geheel gemoderniseerd in neoklassicistische trant in 1837. Rechthoeki..

Herenhuis met bakstenen lijstgevel

Bruggestraat 35
Harderwijk
Herenhuis met bakstenen lijstgevel (XVIIIc). Gesneden consoles onder de kroonlijst, omlijsting van de deur en het venster in de verdieping d..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Bruggestraat 27
Harderwijk
Huis met gepleisterde lijstgevel van vroeg 19e eeuws karakter.

Dwarshuis met verdieping en schilddak

Markt 3
Harderwijk
Dwarshuis met verdieping en schilddak, in oorsprong mogelijk 16e eeuws. De vijf assen brede gevel heeft een kroonlijst met consoles, bepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, met aan de achterzijde twee haakse achtervleugels in Harderwijk

Foto's (33)

Alle 33 foto's weergeven