Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein

Sint Nicolaasstraat 12
3401BS IJsselstein

Architect: Alfred Tepe

(1 recensie)

Beschrijving van Sint-Nicolaasbasiliek

St. Nicolaas, 1885-1887 door A. Tepe. Driebeukig neogotische hallenkerk, geent op het Westfaalse type, met diagonale kapellen naast het koor. Voor Tepe rijke behandeling van het uitwendige met baksteen balustraden en pinakels. Hoge toren met diepe nissen, bakstenen traceringen, balustraden en ficelen op de hoeken, Nederrijns van karakter. De kerk heeft ronde pijlers met kolonnetten aan vier zijden. Netgewelven over de middenbeuk. Een der voornaamste en mooiste scheppingen van Tepe. Inventaris: preekstoel en communiebank in barokstijl, 13e eeuws Mariabeeld, neogotische altaren van Mengelberg. De neogotische koorbank en ijzeren kronen zijn afkomstig uit de Biltstraatkerk in Utrecht.Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1890 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. In 1972 gerestaureerd door de firma Elbertse. De pneumatische tractuur werd vervangen door electro-pneumatische met een vrijstaande speeltafel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Sint-Nicolaasbasiliek