Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gave boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Industrieweg 8
7951CX Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw en ouder


Beschrijving van Gave boerderij van het Staphorstse type

Gave boerderij van het Staphorstse type met in de voorgevel twee vijftienruitsvensters met halve luiken. Gedeelte van een traditionele, in aanleg oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, Staphorster boerderij onder rieten, aan achterzijde tegen latere uitbreiding recht eindigend, wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype op in de loop der tijd verlengde plattegrond; voor wat betreft het beschermde voorste gedeelte opgetrokken uit baksteen en gedekt door een tegen latere uitbreiding rechtgesloten rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht; terzijde daarvan respectievelijk keldervenster met tralies en opkamerraam en twee 15-ruitsramen en slaapkamerraam; zoldervenster; boven deuren en vensters 1 steens hanekammen of rollaagjes; luiken. In de gedeeltelijk vernieuwde zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering. Traditionele, in aanleg oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, dwarsdeelboerderij waarvan het voorste gedeelte onder rieten kap van architectuurhistorisch belang is wegens de typisch Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling der voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20138
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gave boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij van het Staphorstse type

Industrieweg 1
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeelt..

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 144
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 148
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 106
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 82
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwars..

Kaart & Routeplanner