Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkaanleg Ter Nieuwburg met Naald van Rijswijk in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Van Vredenburchweg 79
2283TC Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1793 (obelisk)


Beschrijving van Parkaanleg Ter Nieuwburg met Naald van Rijswijk

Ter Nieuwburg. Parkaanleg, deels nog oude aanleg goed herkenbaar. Obelisk in 1793 door Willem V opgericht als herinnering aan de op deze plaats gesloten vrede van rijswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20086
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De obelisk staat tegenwoordig in het park 'Rijswijkse Bos'

De Naald van Rijswijk is een obelisk die ter herinnering aan de vrede van Rijswijk (september 1697) is opgericht in Rijswijk op de plaats waar vroeger het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuburch heeft gestaan. In dit gebouw vond de ondertekening van het vredesverdrag plaats. De gedenknaald werd gebouwd in de periode 1792-1794 uit materiaal van het Huis ter Nieuburch, dat toen werd afgebroken. In het Monumentenregister is de naald ingeschreven onder nummer 20086 met de naam "Ter Nieuwburg". De gedenknaald was tot 15 januari 2016 eigendom van de Staat (in portefeuille van de Rijksgebouwendienst); dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Het Rijswijkse Bos is nog steeds eigendom van de Staat: in Staatsbosbeheer.

Externe linkMonumenten in de buurt van Parkaanleg Ter Nieuwburg met Naald van Rijswijk in Rijswijk

Bakstenen woonhuis met klokgevel met zware rollaag onder zadeldak, aan de achterzijde met wolfeind; aan de voorzijde tegen een gevel met ingezwenkte z ..

Julialaantje 28
Rijswijk
Bakstenen WOONHUIS met klokgevel met zware rollaag onder zadeldak, aan de acht achterzijde met wolfeind; aan de voorzijde tegen een gevel me..

Sint-Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 69
Rijswijk
Inleiding St. BonifatiusKERK, behorend bij het kerkcomplex met pastorie, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogoti..

Pastorie van de St. Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 67
Rijswijk
Inleiding PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogo..

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise

Julialaantje 4
Rijswijk
"VILLA ELISE". Voormalige tuinmanswoning en gastenverblijf in een ecletisistische stijl met ondermeer neorenaissance elementen, genaamd "V..

Kaart & Routeplanner

Route naar Parkaanleg Ter Nieuwburg met Naald van Rijswijk in Rijswijk

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven