Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Duinzicht / Duinzigt in Rijswijk

Boerderij

Van Vredenburchweg 162
2284TT Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Boerderij Duinzicht / Duinzigt

BOERDERIJ Duinzicht. 17e eeuwse boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte, dat een pannen dak draagt, links schildvormig beƫindigd en rechts aansluitend tegen een puntgevel met vlechtingen. rechts onderkelderd. De keldervensters hebben luiken met oude gehengen. De puntgevel van de opkamer heeft twee zoldervensters met middendorpel en onderluikjes. Voorts vensters met 12-, 24- en 16-ruitsschuiframen. Het linker deel van het woonhuis is in moderne steen vernieuwd. Aan de achterzijde links tegen het woonhuis naast de stal een uitgebouwde zijkamer met zadeldak, afgesloten door een puntgevel met vlechtingen. Deze zijkamer heeft drie vensters met luiken. Vensters met 8- en 12- ruitsschuiframen, ten dele gewijzigd. Het stalgedeelte, waarschijnlijk vernieuwd in de 18e eeuw, draagt een met pannen gedekt wolfdak. Boven de rechter zijgevel een hijsluik. In deze gevel bij de aansluiting van het woongedeelte een 18e eeuws venster met middendorpel en onderluikjes. Tegen de linker zijgevel van de stal een vierkante karnmolen, opgetrokken uit hout en afgedekt door een pannen tentdak. Op het erf een vijfzijdige roedenberg en een zwartgeteerde houten schuur met lessenaarsdak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20084
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Duinzicht / Duinzigt in Rijswijk

Spoorzicht, de Rijswijkse Hope

Van Vredenburchweg 158
Rijswijk
Inleiding: In oorsprong uit de tweede kwart van de 18de-eeuw daterende boerderij, in ieder geval van na 1737, toen de grond voor de bouw do..

Bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur

Van Vredenburchweg 158
Rijswijk
Inleiding Uit de tweede kwart van de 18de eeuw daterend bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur. Het gebouw werd tegelijkertijd ..

Voormalige tuinbouwschool

Van Vredenburchweg 150
Rijswijk
Inleiding Voormalige TUINBOUWSCHOOL, gebouwd in 1905 in een Heroriƫntatie op traditionele bouwwijzen door J. Gratama en S. de Clerq als ee..

Overvoorde: oostelijke brug met hek

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving Oostelijke BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Overvoorde. Het voorplein voor het huis wordt aan twee zijden ..

Overvoorde: hoofdgebouw

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Overvoorde). Het in oorsprong uit 1623 daterende hoofdgebouw, waarvan de voor- en achtergevel in 1745 is vernieu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Duinzicht / Duinzigt in Rijswijk

Foto's (1)