Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal in Rijswijk

Weg En Waterwerk

Jaagpad 6
2288AB Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Stoomgemaal

Stoomgemaal aan de Delftse Vliet, gebouwd blijkens een stichtingssteen in de noordelijke gevel in 1873 om samen met de windmolen aan de Spiering watering de Plaspoelpolder te bemalen. Bakstenen gebouw in electische vormen met van een verdieping met pannen schilddak voorzien middengedeelte en lagere zijvleugels onder zadeldaken. Spitsbogige en rondboogvensters en houten kroonlijsten. Het gemaal, waarvan de stoommachine in 1924 vervangen werd door een horizontale dieselmotor van het merk "Crossley" (45 P. K.), was uitgerust met een scheprad, dat in 1924 plaats maakte voor een centrifugaalpomp, merk "Jaffa". Bij het gemaal een houten kolenloods met pannen zadeldak en windwijzer. IJzeren hek op gemetselde borstwering ter afsluiting van het terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder
Het gemaal gezien vanaf de andere zijde van de Vliet
Het gemaal gezien vanaf de andere zijde van de Vliet
Locatie Jaagpad 6, Rijswijk
Oorspr. functie Gemaal
Start bouw 1873
Bouw gereed 1874
Status In bedrijf
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 20055
Architect P.A.Korevaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder is een voormalig stoomgemaal gebouwd in de periode 1873-1874 naar een ontwerp van P.A. Korevaar. Het gemaal diende voor (aanvullende) bemaling van de Plaspoel- en Schaapweipolder en loosde in de Delftse Vliet. In 1925 werd het gemaal gemoderniseerd waarbij het scheprad werd vervangen door een centrifugaalpomp van het merk Jaffa, met een capaciteit van 67 m³ per minuut. Sinds 1930 is de bemaling van de Plaspoelpolder en de Schaapweipolder samengevoegd. Het te bemalen oppervlak bedroeg toen circa 755 hectare. In 1989 werd een elektromotor geïnstalleerd.[1]

Voordat het gemaal gebouwd was, werd de Plaspoelpolder bemalen door de Plaspoelse molen, een poldermolen met een scheprad die uitsloeg op de Spieringswatering bij Sion. In 1899 werd de molen afgebroken maar bleef als woonhuis in gebruik. Rond 1960 werden de restanten afgebroken.[2]

Trivia

Het gemaal van de Veen- en Binckhorstpolder in Voorburg is vrijwel identiek aan dit gemaal.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Stoomgemaal in Rijswijk

Vlietzicht: boerderij

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderi..

Vlietzicht: schuur

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de ..

Vlietzicht: toegangshek

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK, uit circa 1890 behorend bij het boerderijcomplex "Vlietzicht". Het hek markeert het begin van de oprijlaan aan de zu..

Portierswoning Ypenburg

ILSY-plantsoen 9
's Gravenhage
PORTIERSWONING YPENBURGOp onregelmatige grondslag met twee bouwlagen in cubische vormen onder plat, licht overstekend luifeldak gebouwd woon..

's-Gravenmade

Delftweg 50
Rijswijk
"'s-Gravenmade", gepleisterde woning met rechte kroonlijsten, twee zadeldaken met zakgoot, mogelijk 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner