Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Kerk (Nederlands Hervormde Kerk) in Rijswijk

Kerkelijk Gebouw

Herenstraat 62 B
2282BW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Oude Kerk (Nederlands Hervormde Kerk)

Ned. Herv. Kerk. Driebeukig schip, koor XV. Westtoren met hoge spits (1681) in beginsel 15e eeuw; aan n. en z. zijde tegen de kerkkapel aangebouwd. N. zijde sacristie. Boven beide ingangen en deur en deur kerkekamer, beeldhouwwerk. Inwendig 17e eeuws meubilair. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1786 gemaakt door I. Reichner. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van M. en C. Fremy, 1681, diam. resp. 98,8 cm en 74,2 cm. In de torenomgang mechanisch smeedijzeren torenuurwerk van Libertus v.d. Burg, 1682. Op de toren is een iets oost-afwijkende metalen zonnewijzer bevestigd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20047
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Kerk
Oude Kerk in 2011
Oude Kerk in 2011
Plaats Herenstraat 62b, Rijswijk
Gebouwd in 15/16e eeuw
Restauratie(s) 1920
1983
Gewijd aan Bonifatius (tot 16e eeuw)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  20047
Schip driebeukig
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Kerk is een Protestantse kerk aan de Herenstraat in de Nederlandse gemeente Rijswijk (provincie Zuid-Holland). De huidige kerk werd in de 15e eeuw gebouwd en is een van de oudste gebouwen in Rijswijk. Bijzonder is dat bij deze verbouwing om de toren heen werd gebouwd, zodat deze nu in de kerkruimte staat.

Herman van der Kloot Meijburg restaureerde het schip, koor, kapellen en het stuk om de toren in 1919/20.

Geschiedenis

Rijswijk is ontstaan op de oudste strandwal van Holland, die zo'n 3500 jaar geleden ontstond. De Oude Kerk is gebouwd op een oud duin en is het hoogste punt van de omgeving. De huidige kerk heeft een voorganger gehad die aan het einde van de 12e eeuw of het begin van de 13e eeuw is gebouwd.[1] Oudere sporen zijn niet gevonden, wel enkele grafstenen uit het begin van de 13e eeuw. De huidige 'grote kapel' is in 1469 als familiekapel aangelegd door Jan Ruychrock van der Werve, schatbewaarder van Jacoba van Beieren en later raadsheer aan het hof van Filips van Bourgondië. Ook het leprozenluikje, waardoor lepralijders van buiten toch iets van de mis konden meemaken, dateert uit de middeleeuwen. Door het luik kon andersom kaarslicht uit de kerk op het kerkhof vallen, het dodenlicht.

Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk met rust gelaten. In 1617 zochten de verdreven contraremonstranten uit Den Haag onder leiding van de afgezette predikant ds. Henricus Roseus hun toevlucht in Rijswijk, de zgn. 'Rijswijckloopers'. In de Rijswijkse kerk werd de rebellerende Haagse kerkenraad opgericht, die na de Synode van Dordrecht legaal zou worden. Nadien werd het gebouw verfraaid met meubelstukken, zoals de kansel uit 1620, gemaakt door de plaatselijke timmerman Seger Hermansz. Kistemaecker.

De twee klokken zijn in 1681 vervaardigd. Op de grootste staat de spreuk:

Door mijnen clanck
zij aan Godt danck.
Ick wijs met vlijt
Rijswijck den tijdt.

Het orgel werd in 1786 gebouwd door Joachim Reichner en betaald uit een legaat van Cornelia Schellinger, weduwe van raadpensionaris Pieter Steyn. Een andere voorname schenkster was Amalia van Solms met het avondmaalszilver. Reichner ligt begraven vlak onder het orgel. Achter de kerk ligt een begraafplaats met onder andere het graf van de familie Onderwater (stichters van het verzorgingstehuis Onderwatershof) en de dichter Hendrik Tollens.

Externe links


Monumenten in de buurt van Oude Kerk (Nederlands Hervormde Kerk) in Rijswijk

Pand met fraaie gevel met rechte kroonlijst, samenhangend met nr 79

Herenstraat 81
Rijswijk
Pand met fraaie 17//18e eeuwse gevel met rechte kroonlijst, samenhangend met nr 79.

Pand met fraaie gevel met in midden hoog oprijzende topgevel, zadeldak eveneens in topgevels eindigend

Herenstraat 83
Rijswijk
Pand met fraaie gevel met in midden hoog oprijzende topgevel, zadeldak eveneens in topgevels eindigend, overgang 17e/18e eeuw. Blijkens stee..

Pand met fraaie gevel met rechte kroonlijst, samenhangend met nr 81

Herenstraat 79
Rijswijk
Pand met fraaie 17e/18e eeuws gevel met rechte kroonlijst, samenhangend met nr 81.

Pand met gevel met rechte kroonlijst

Herenstraat 69
Rijswijk
Pand met gevel met rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Pand genaamd: "Dit is in Beyeren" met wapensteen Beyeren, 87a tot zelfde woning behorend doch verbouwd

Herenstraat 87
Rijswijk
Pand genaamd: "Dit is in Beyeren" met wapensteen Beyeren 16e eeuw, 18e eeuwse huis, 87a tot zelfde woning behorend doch verbouwd.

Kaart & Routeplanner