Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Pionier in Slagharen

Molen

Coevorderweg 34
7776AC Slagharen (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van De Pionier

Achtkante bovenkruier met stelling.Bouwjaar 1859.Stenen onderstuk,houten bovenstuk en kap.Stalen as,houten roeden. Bouwjaar 1859. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Pionier (v/h molen van Wildeboer)
Molen de Pionier, 8 december 2015
Molen de Pionier, 8 december 2015
Basisgegevens
Plaats Slagharen
Bouwjaar 1859
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  20034
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Bovenwiel met bonkelaar (conisch) van molen de Pionier
Bovenwiel met bonkelaar (conisch) van molen de Pionier
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Pionier is een korenmolen aan de Coevorderweg te Slagharen, (gemeente Hardenberg). Eigenaar is Attractiepark Slagharen. Het is de enige overgebleven windmolen in en rond Slagharen.

De achtkantige met riet gedekte stellingmolen op stenen onderbouw is gebouwd in 1859 voor het malen van graan. Behalve over land was het mogelijk om maalgoed vanaf de, inmiddels gedempte, Dedemsvaart via een zijkanaal de molen in te varen. Onder in de molen is naast de baanderdeuren nog de dichtgemetselde "invaart" te zien. Het zijkanaaltje noemde men de Meulewiekie. Omdat de weilanden rond de molen vaak erg drassig waren, kon met een kleine vijzel water worden weggemalen naar dit zijkanaaltje.

De molen was in de jaren zeventig sterk vervallen. De eigenaar van Ponypark Slagharen, Henk Bemboom, liet hem echter geheel restaureren. De laatste beroepsmolenaar was Jan Wildeboer, hij liet ook toen de restauratie in 1975 voltooid was de molen nog regelmatig draaien. Zijn broer Piet had een bakkerij naast De Pionier. In de loop der jaren draaide de molen steeds minder vaak. Doordat van geregeld onderhoud nauwelijks sprake was raakte hij weer in minder goede staat. In 2006 moesten roeden en kap worden verwijderd zodat ze konden worden hersteld door molenmaker Wintels uit Denekamp. Gedraaid werd er daarna echter nauwelijks waardoor de molen er al snel weer verwaarloosd bijstond.

In 2015 kwam er een nieuwe vrijwillige molenaar en werd er enig noodzakelijk onderhoud verricht. Sindsdien maalt de molen regelmatig voor veevoer.

Gegevens

De molen heeft een vlucht (wieklengte) van 21 meter, een Engels kruiwerk met kruirad en een Vlaamse vang met een haak en een teruglooppal. De stelling bevindt zich op een hoogte van 6,35 meter. De inrichting bestaat uit twee koppel 17der blauwe stenen op de steenzolder (waarvan één met regelateur); één koppel 15der kunststenen op de begane grond met motor (dit laatste is allemaal nog aanwezig in het naastgelegen motorhok); en een sleepluiwerk (luitafel op spoorwiel). Voorheen zat er ook een buil (zeefmachine) onder het oostelijk maalkoppel.

Techniek

Bovenwiel (conisch uitgevoerd): 76 kammen.

Bovenbonkelaar (conisch uitgevoerd): 36 kammen. Steek 9,5 cm.

Spoorwiel: 98 kammen.

Steenschijflopen: 33 staven. Steek 9,0 cm.

Overbrengingsverhouding = 1 : 6,27

In de media

De molen heeft in 1988 gefigureerd in de jeugdserie 'Spanning in Slagharen' die door de AVRO is uitgezonden.Monumenten in de buurt van De Pionier in Slagharen

Incomplete korenmolen Welkomst

Dedemsvaartseweg-Noord 124A
Lutten (Gemeente Hardenberg)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als beltmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Welkom' is in 1902 gebouwd als korenmolen. Voor de ..

Hallehuisboerderij Stoebels

De Kerkdijk 1
Collendoorn (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1861 aan de oostzijde van de Kerkdijk buiten de bebouwde kom van Hardenberg binnen de gemeente Har..

Villa, opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder een met leien gedekt ..

Hoofdweg 52
De Krim (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving VILLA opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder e..

Hallehuisboerderij Beatrixhoeve, opgetrokken in baksteen onder met pannen gedekt schilddak

Hoofdweg 52
De Krim (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ opgetrokken in baksteen onder met pannen gedekt schilddak. De gevel van het woonhuisgedeelte (N) is geacce..

Haarmolen

Polenweg 2
Hardenberg
Inleiding MOLENROMP. De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Haarmolen' is in 1831 als korenmolen gebouwd. De molen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Pionier in Slagharen

Foto's (2)