Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak in Rheeze

Boerderij

Rheezerbrink 11
7794RG Rheeze (gemeente Hardenberg)
Overijssel


Beschrijving van Schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak

Schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20026
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak in Rheeze

Boerderij Erve Raatmink, onder met riet en pannen gedekt zadeldak

Rheezerbrink 11
Rheeze (Gemeente Hardenberg)
Boerderij onder met riet en pannen gedekt zadeldak, in jaarankers gedateerd 1879; het woongedeelte heeft met luiken behangen zesruitsvenster..

Boerderij De Brinkhoeve, onder rieten zadeldak met wolfschild aan het achtereind

Rheezerbrink 2
Rheeze (Gemeente Hardenberg)
Boerderij onder rieten zadeldak met wolfschild aan het achtereind. Jaarankers (1878) en gevelsteen (herbouwd 1883). Voorgevel met vlechtinge..

Boerderij Het Meisters, onder rieten zadeldak, voor- en achtergevel met vlechtingen

Rheezerweg 62
Rheeze (Gemeente Hardenberg)
Boerderij onder rieten zadeldak, voor- en achtergevel met vlechtingen. Zesruitsvensters, met luiken behangen (XIX). Schuur onder hoog schild..

Boerderij Erve Ludolving of Stoeten, onder een met pannen en riet gedekt zadeldak, de gevels aan voor-en achterzijde hebben vlechtingen en een houten ..

Rheezerbrink 5
Rheeze (Gemeente Hardenberg)
Boerderij onder een met pannen en riet gedekt zadeldak, de gevels aan voor-en achterzijde hebben vlechtingen en een houten top; zesruitsschu..

Bij het leegstaande boerderijtje Rheezerweg 95 langs de weg een schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak

Rheezerweg 95
Rheeze (Gemeente Hardenberg)
Bij het leegstaande boerderijtje Rheezerweg 95 langs de weg een schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuurtje met wanden van stro en hout onder rieten schilddak in Rheeze

Foto's (2)