Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Lambertuskerk in Hardenberg

Kerkelijk Gebouw

Scholtensdijk 24
7771CV Hardenberg
Overijssel

Bouwjaar: 13e eeuw 1200 13e eeuw


Beschrijving van Sint-Lambertuskerk

N.H.KERK. Eenbeukig Kerkje (XV) met driezijdige sluiting, aan de noordzijde in de vorige eeuw en in 1936 uitgebreid. Preekstoel (1681) met koperen lezenaar (XVIIc), ijzeren doopbekkenhouder (XVIIIb), restant van een eiken bank, grafzerken, zandstenen doopvont. (XIII). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20017
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
De Witte of Sint-Lambertuskerk
De Witte of Sint-Lambertuskerk
Plaats Heemse
Monumentnummer  20017
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk in Heemse (Hardenberg, Overijssel), ook wel het witte kerkje genoemd, is een kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse.

Geschiedenis

Zwerfsteen

De plek waar nu de kerk staat, is al honderden jaren een plek van zingeving en religie. Oorspronkelijk was dit een Saksische offerplaats. De grote zwerfsteen die voor de kerk ligt, is vermoedelijk gebruikt als offersteen. Hierover bestaat een legende die verhaalt over een jongeman die hier geofferd zou worden en dat de heilige Lebuïnus dit voorkwam.

Tussen 750 en 762 zouden de zendelingen Lebuïnus en Marcellinus hier een christelijke kerk gesticht hebben. De houten kapel werd kort na 1200 vervangen door een gebouw bestaande uit ijzeroersteen. Niet geheel duidelijk is of de toren ook al in de dertiende eeuw werd gebouwd of pas in de vijftiende eeuw met vrijgekomen stenen door een ingrijpende verbouwing. Het in de kerk aanwezige doopvont dateert wel uit de dertiende eeuw. De kerk was tot 1610[1] gewijd aan Lambertus van Maastricht.

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Lambertuskerk in Hardenberg

Kerktoren Nederlands Hervormde Kerk

Scholtensdijk 24
Hardenberg
TOREN van drie geledingen met ingesnoerd spits; een segmentboogvormig poortje in een hoge spitsboognis geeft toegang tot de overwelfde toren..

Oude Kosterij

Scholtensdijk 22
Hardenberg
Een met de N.H.Kerk in een aantrekkelijke situatie gelegen verdiepingloos pand onder met pannen gedekt schilddak. Zesruitsschuifvensters. XI..

De Oele Mölle

Molenplein 5
Hardenberg
Achtkante bovenkruier met stelling, stenen onderstuk, houten bovenstuk en kap met riet gedekt.Houten roeden. Gesticht in 1533.

Stadsmuur

Hoge Doelen 1
Hardenberg
STADSMUUR. Gedeelte van de in 1230 gebouwde, in 1354 uitgebreide en in 1518 geslechte stadsmuur, in 1962 gerestaureerd.

Stadspomp

Wilhelminaplein 6
Hardenberg
Pomp. Natuurstenen pomp.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Lambertuskerk in Hardenberg