Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oele Mölle in Hardenberg

Molen

Molenplein 5
7771BC Hardenberg
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1870 (bovenas)


Beschrijving van De Oele Mölle

Achtkante bovenkruier met stelling, stenen onderstuk, houten bovenstuk en kap met riet gedekt.Houten roeden. Gesticht in 1533. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Oelemölle
Molen Hardenberg.jpg
Basisgegevens
Plaats Hardenberg
Bouwjaar onbekend
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Maalvaardig, maar niet in gebruik
Monumentnummer  20015
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Oelemölle, 22 maart 2009
De Oelemölle, 22 maart 2009
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Oelemölle of Oele Mölle is een molen aan het Molenplein te Heemse (Hardenberg) in Overijssel.

Molen en eigenaars

Het is een achtkantige, houten stellingmolen met de oorspronkelijke functie van korenmolen. De achtkant is met riet gedekt en gebouwd op een stenen onderkant. Ook de kap is met riet gedekt. De wieken hebben een vlucht van 24 meter.
Het in het riet aangebrachte jaartal 1533 kan niet op deze molen slaan, daarvoor is de constructie veel te jong. Waarschijnlijk slaat het op een oude standerdmolen, die hier vroeger gestaan zou hebben. De molen zelf komt waarschijnlijk uit 1870, deze datum staat ook in de bovenas van de molen.

In 1965 heeft de huidige eigenaar, de gemeente Hardenberg, de vervallen molen teruggekocht van een particulier en heeft de molen in 1968 laten restaureren. De molen werd eind 1969 heropend, en kreeg hierbij de functie als expositieruimte. Deze restauratie heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd. De kap is naar verhouding te klein en nog meer onderdelen zijn onjuist. Een nieuwe restauratie is nodig om het geheel weer in zijn oorspronkelijke proporties te brengen.

De molen is wel maalvaardig, maar niet als zodanig in gebruik. De molen draait meestal wel 2x in de week. De molenaar van de Oelemolle is J. Ranter.

Naam

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Oelemölle, maar over het algemeen wordt aangenomen dat deze naam komt van de zogenaamde Uilenbelt, waarop de molen gebouwd is. De naam werd officieel in 1967 in gebruik genomen.[1]

Zeilen

De Oelemölle met zeilen tijdens de Nationale Molendag 2009

Op 19 oktober 2007 heeft deze molen voor het eerst na 50 jaar weer met zeilen gedraaid, en de zomer daarop zelfs volop met vier gebruikte zeilen. Meestal met molendagen draait de molen ook met zeilen en is dan te bezoeken, zoals de nationale molendag (2e zaterdag van mei) en de Overijsselse molendag (2e zaterdag van september).


Monumenten in de buurt van De Oele Mölle in Hardenberg

Stadsmuur

Hoge Doelen 1
Hardenberg
STADSMUUR. Gedeelte van de in 1230 gebouwde, in 1354 uitgebreide en in 1518 geslechte stadsmuur, in 1962 gerestaureerd.

Stadspomp

Wilhelminaplein 6
Hardenberg
Pomp. Natuurstenen pomp.

Toren Stephanuskerk

Voorstraat 36
Hardenberg
TOREN van twee geledingen met ingesnoerde spits; de zijden afgesloten door lisenen, die aan de bovenzijde van de tweede geleding verbonden z..

Stephanuskerk

Voorstraat 36
Hardenberg
N.H.Kerk.Gebouw op rechthoekige grondslag met door lisenen gelede lijstgevels en spitsboogvensters. De zeven traveeën brede zijgevel aan de..

Stadhuis van Hardenberg

Voorstraat 34
Hardenberg
V.m.Stadhuis. Gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag met rechte gevels op plint; koepeltorentje. Boven de ingang een gevelsteen met af..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)