Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stephanuskerk in Hardenberg

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 36
7772AD Hardenberg
Overijssel

Bouwjaar: 1847, Baarslag uit Dalfsen


Beschrijving van Stephanuskerk

N.H.Kerk.Gebouw op rechthoekige grondslag met door lisenen gelede lijstgevels en spitsboogvensters. De zeven traveeën brede zijgevel aan de Voorstraat heeft een risaliet van drie traveeen bekroond door een driehoekig fronton. Eenvoudige ingangsomlijsting (1847). Preekstoel XIX A; Orgel 1819; gesmede ijzeren lezenaar. Oorspronkelijk eenklaviers orgel in 1819 gemaakt door J.C. Scheuer. In 1953 uitgebreid met een Rugpositief en een vrij Pedaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stephanuskerk
De kerktoren van de Stephanuskerk boven Hardenberg
De kerktoren van de Stephanuskerk boven Hardenberg
Plaats Hardenberg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Stephanuskerk is van oorsprong de oudste kerk van het stadje Hardenberg in de Nederlandse provincie Overijssel en staat aan de Voorstraat in het centrum. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1848.

Geschiedenis

Hardenberg kreeg in 1362 stadsrechten, waarbij in de akte de opdracht werd gegeven om binnen de stadsmuren een kerk te bouwen. Tot dan toe gebruikten de bewoners het kerkje in Nijenstede, waar de meeste Hardenbergers voor die tijd hadden gewoond. Tussen 1362 en 1400 werd de kerk gebouwd en gewijd aan de heilige Stephanus. Bij de Reformatie, die zich rond Hardenberg in het begin van de 17e eeuw afspeelde, gingen de meeste Hardenbergers van het katholicisme over naar het protestantisme.[1] Dit zorgde ervoor dat het interieur werd aangepast, omdat het protestantisme tegen beelden in kerken streed.

In 1708 werd de kerk als een van de weinige gebouwen gespaard bij een stadsbrand door Aaltje Kraak. Hierbij gingen echter wel de meeste kerkboeken verloren. Nog enkele stukken uit het huidige archief dateren van vóór die brand

In 1845 wilden veel kerkleden een ruimere kerk en kwam de synode tot de conclusie dat de eeuwenoude, middeleeuwse kerk en kerktoren in bouwvallige staat verkeerden. De prijzen voor de afbraak van de oude kerk en de bouw van de nieuwe kerk lagen behoorlijk hoog (15.000 gulden), en omdat de gemeente (Stad Hardenberg) op dat moment ook weinig geld had, besloot men de grootste van de drie kerkklokken, gemaakt door Geert van Wou met een gewicht van 1540 kilo, te verkopen.

In 1847 werd begonnen met de bouw van de kerk als een zogenaamde waterstaatskerk. De kerk was in 1848 gereed. Een kenmerk van die stijl was onder andere de lantaarn met het koepeltje. Deze is is echter in 1890 verwijderd, waarop de toren werd voorzien van een torenspits. Deze werd ook gelijk enkele meters verhoogd, volgens sommigen om weer hoger te worden dan de nieuwgebouwde Gereformeerde kerk (Höftekerk).

In 2000 en 2001 is een groot gedeelte van de kerk gerestaureerd. Het kerkgebouw is tegenwoordig een rijksmonument

Bijzonderheden

  • De ingang van de kerk bevond zich lange tijd aan de Voorstraatzijde, maar omdat deze straat steeds drukker werd is deze verwijderd en hebben andere ingangen deze functie overgenomen.
  • Het orgel is nog afkomstig uit de middeleeuwse kerk, uit 1819. De beelden die hierop staan zijn waarschijnlijk nog veel ouder.[2]
  • De kerk is lange tijd 'de Hervormde kerk van Hardenberg' genoemd. Pas bij de fusie met de Gereformeerde kerken (tot de PKN) heet de kerk weer officieel Stephanuskerk.[3]

Monumenten in de buurt van Stephanuskerk in Hardenberg

Toren Stephanuskerk

Voorstraat 36
Hardenberg
TOREN van twee geledingen met ingesnoerde spits; de zijden afgesloten door lisenen, die aan de bovenzijde van de tweede geleding verbonden z..

Stadspomp

Wilhelminaplein 6
Hardenberg
Pomp. Natuurstenen pomp.

Stadsmuur

Hoge Doelen 1
Hardenberg
STADSMUUR. Gedeelte van de in 1230 gebouwde, in 1354 uitgebreide en in 1518 geslechte stadsmuur, in 1962 gerestaureerd.

Stadhuis van Hardenberg

Voorstraat 34
Hardenberg
V.m.Stadhuis. Gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag met rechte gevels op plint; koepeltorentje. Boven de ingang een gevelsteen met af..

Kerkorgel Höftekerk

Lage Doelen 3
Hardenberg
Gereformeerde Hoeftekerk, beschermd vanwege het van oorsprong eenklaviersorgel, midden 18e eeuw gemaakt door onbekende maker. In 1826 door v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stephanuskerk in Hardenberg

Foto's (2)