Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk in Halsteren

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 20
4661HP Halsteren (gemeente Bergen op Zoom)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1457

(1 recensie)

Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk

Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor met sacristie, beide in 1457 opgetrokken op 14e eeuws muurwerk, een enkele decennia jonger schip met zijbeuken, lage dwarspanden, tussen 1495 en 1502 toegevoegd, en een ingebouwde 14e eeuwse toren, die in de 15e eeuw met een klokkeverdieping verhoogd is. Hersteld in de 17e, 18e en 19e eeuw. Het gehele gebouw van baksteen met sobere toepassing van natuursteen, het 14e eeuwse deel van de toren geheel van baksteen. Inwendig natuurstenen zuilen met koolbladkapitelen; zuilen en scheibogen langs de zuidzijde van de toren voortgezet, hetgeen wijst op een project het schip westwaarts te verlengen en de toren daarvoor af te breken. Aan deze toren haakse steunberen langs het oudste gedeelte en een spitsbogig tongewelf over de benedenruimte; een kruisgewelf in de sacristie. Van 1648 tot 1799 hervormd, na 1809 tot 1912 rooms-katholiek, daarna patronaatsgebouw; in 1962 gerestaureerd en opnieuw voor de hervormde eredienst ingericht. Van belang is ook de muur rondom het hoge kerkhof met steunberen en met ingang aan de Kromstraat. Eenklaviers orgel, in 1836 gemaakt door J.W. Timpe voor de R.K. Kerk te Veenhuizen. In 1904 is het orgel door het Rijk aangekocht en in 1967 overgedragen aan de kerkvoogdij van Halsteren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19987
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk
4
Recensie door: ()
L.S. Bij de foto's van de kerkschat wordt steeds vermeld dat de schat werd opgegraven in de pastorietuin. Dit is, volgens mij, onjuist. De pastorie stond aan de huidige Gasthuisstraat, terwijl de schat werd gevonden in de tuin van Van de Rijzen aan de huidige Kromstraat, recht tegenover de oorspronkelijke ingang van de Sint Martinuskerk. De pastorie lag ver van de kerk vandaan. Met vriendelijke groet, Henk van Aert.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk in Halsteren

Raadhuis

Dorpsstraat 22
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Raadhuis. Blijkens jaarankers in 1633 gebouwd, in 1917 gerestaureerd en aan de achterzijde met een raadzaal vergroot. Rechthoekig gebouw met..

Sint-Quirinuskerk

Dorpsstraat 51
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Inleiding. R.K. KERK St. Quirinus, no. 53, gebouwd naar een ontwerp van architect J.Th.J. Cuijpers in 1911 in een Neo-Romaanse stijl. Het g..

Pastorie bij de St. Quirinus kerk

Dorpsstraat 53
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Inleiding. PASTORIE bij de St. Quirinus kerk. Gebouwd in 1911 naar ontwerp van J.Th.J. Cuijpers in Um-1800 stijl. Omschrijving. Tweelaags..

Vrijstaande villa, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum

Gasthuisstraat 6
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Inleiding. Vrijstaande VILLA, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum. Gebouwd in 1900 naar ontwerp van C.P. van Genk met elemente..

Kruisberg: boerderijcomplex

Kruisberg 1
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Beschrijving Het eenlaags onderkelderde woonhuis, opgetrokken in handvorm baksteen in IJsselformaat en kruisverband heeft een zadeldak met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (27)

Alle 27 foto's weergeven