Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monumentaal huis met schilddak in Buggenum

Boerderij

Dorpsstraat 40
6082AP Buggenum (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1712


Beschrijving van Monumentaal huis met schilddak

Monumentaal huis met schilddak. Op de beganegrond geprofileerde omramingen met segmentbogen; die van de ingang in het midden met 1712. Frontonachtige beëindiging boven het midden van de voorgevel, XIX A. Binnenplaats, waaromheen bedrijfsgebouwen. In de buitengevel van de schuur ankerjaartal 1819. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Monumentaal huis met schilddak in Buggenum

H. Aldegondis of St. Aldegundiskerk

Dorpsstraat 38
Buggenum (Gemeente Leudal)
ST. ALDEGUNDISKERK. Driezijdig gesloten gotisch koor. Hardstenen bordestrap met ijzeren hek, 1817. Marmeren hoofdaltaar, XVIII A, met barok..

Bakstenen huis

Dorpsstraat 54
Buggenum (Gemeente Leudal)
Bakstenen HUIS. Zijtopgevel met muizetandlijsten en ankerjaartal 1726. Voorgevel gewijzigd.

Vml. kapelanie

Pastoor Schmeitsstraat 13
Buggenum (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaande voormalige kapelanie gebouwd omstreeks 1860. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloed van het Eclect..

Grote gesloten hoeve

Boonstraat 20
Buggenum (Gemeente Leudal)
Grote gesloten HOEVE, XIX A. Segmentboogvensters. Ingang met segmentboogomraming van hardsteen - ook deur XIX A; daarboven gemetselde dakkap..

Waegemanshof

Dorpsstraat 62A
Buggenum (Gemeente Leudal)
BOERDERIJ van het hoftype, toegangelijk door een ellipsboogpoort, XIX A. Lage tuinmuur langs het voorterrein.

Kaart & Routeplanner

Route naar Monumentaal huis met schilddak in Buggenum

Foto's (1)