Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandweerkazerne in Amsterdam

Gebouw

Honthorststraat 25
1071DC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1897
Architect: H. Leguyt


Beschrijving van Brandweerkazerne

Brandweerkazerne, gebouwd 1897 door H.Leguyt. Vrijstaand gebouw met verdieping onder dwarsgeplaatst zadeldak met dakkapellen in eenvoudige neo Hollandse Renaissancestijl. Opgetrokken in helder rode baksteen, afgewisseld met donkerder gekleurde banden, op natuurstenen sokkel; hardstenen lijsten. Risalerende zijvleugels elk onder schilddak, met trapgevel, versierd met natuurstenen klauwstukken, balusters en cartouches met diamantkoppen, en stadswapen van Amsterdam. In het midden drie rondbogige ingangen, waarboven twee lantaarns ter weerszijden van de natuurstenen plaat met inscriptie: Brandweer. Aan linkerzijgevel een tot in de dakkapel doorgetrokken erkerpartij. Middenaccent door kleine trapgevel met klauwstukken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Een brandweerkazerne in Bedford
De slangentoren van de oude brandweerkazerne (1955) in Goes kon ook dienstdoen als uitkijktoren

Een brandweerkazerne is een gebouw dat wordt gebruikt voor het stationeren van brandweervoertuigen, bemanningen, apparatuur en voorraden voor het bestrijden van branden, ongevallen en rampen.

Voertuigstalling

In een kazerne is vaak ruimte om alle voertuigen te stallen. Hierdoor worden ze beschermd tegen de elementen, met name tegen vorst. Doordat brandweervoertuigen vaak een pomp en ander materiaal aan boord hebben dat in contact komt met water is bescherming tegen vorst noodzakelijk want door bevriezing (en de uitzetting van water daardoor) kan apparatuur beschadigd raken. De voertuigstalling is altijd uitgevoerd met grote (rol)deuren die meestal in de richting van de weg gericht zijn zodat de voertuigen het gebouw snel kunnen verlaten.

Onderhoud

In een kazerne wordt ook onderhoud gepleegd aan de voertuigen, de slangen en het gereedschap. In oudere kazernes en sommige nieuwe gebouwen is een slangentoren aanwezig, dit is een toren waarin de 20 meter lange brandslangen opgehangen kunnen worden om te drogen. Sommige kazernes beschikken over een faciliteit in de vorm van een bak of een lange goot om slangen te kunnen wassen. Dit is met name van belang na inzetten met brandblusschuim, gevaarlijke stoffen of met veel modder.

Vaak beschikt een (grotere) kazerne ook over een speciale ruimte voor het onderhoud aan ademluchttoestellen. Na elke inzet wordt het toestel gecontroleerd, het masker gereinigd en de ademluchtcilinders gevuld met gezuiverde ademlucht.

Bemanning

De uitrukkleding van de bemanning hangt ook in de kazerne, klaar om binnen een minuut aan te trekken. Ook zijn douches en sanitaire voorzieningen aanwezig. Veel kazernes beschikken over een kantine en veelal ook een evaluatieruimte om een inzet te kunnen nabespreken. In deze ruimte wordt dan ook vaak instructie gegeven.

Bij een kazerne waar de beroepsbrandweer gestationeerd is, is in principe ook altijd een woongedeelte aanwezig. Hierin zijn slaapvertrekken, een huiskamer en een keuken aangebracht zodat een bemanning 24 uur per dag aanwezig kan zijn. De vrijwillige brandweer heeft geen woonruimte omdat het personeel er alleen komt indien het opgeroepen wordt.


Monumenten in de buurt van Brandweerkazerne in Amsterdam

Velox / Zuiderbad

Hobbemastraat 26
Amsterdam
Inleiding De in 1898 tot stand gekomen voormalige wielrijschool 'Velox', thans zwembad 'Zuiderbad'. De opdrachtgever tot de bouw van de wie..

Woonblok met 103 arbeiderswoningen en twee winkels, gebouwd in opdracht van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam

Eerste Jacob van Campenstraat 1
Amsterdam
Inleiding In 1875-1876 tot stand gekomen woonblok met 103 ARBEIDERSWONINGEN en twee WINKELS. In opdracht van de Vereeniging ten behoeve der..

Dreesmannhuis

Johannes Vermeerstraat 2
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Honthorststraat in 1911-1912 uitgevoerde VILLA met bijbehorend HEKWERK naar een ontwerp ..

gebouw

Hobbemastraat 25
Amsterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW voor tekenonderwijs uit 1890-1891 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. De school is gelegen in de zuidoostelijke hoek ..

Vrijstaande villa

Honthorststraat 22
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Honthorststraat en het Museumplein in 1907 tot stand gekomen VILLA met bijbehorend hekwerk naar een historisere..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)