Museum Bisdom van Vliet in Haastrecht

Hoogstraat 166
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)

Top 100 monument

Museum Bisdom van Vliet

Haastrecht, Museum Bisdom van Vliet: het huis, waarin het museum is ondergebracht, dateert uit 1874-1877 en bestaat uit een groot blokvormig pand op rechthoekige plattegrond met eclectische voorgevel, waarin de entree met flankerende pilasters het hoofdmoment vormt. De laatste bewoonster uit het regentengeslacht Bisdom van Vliet stierf in 1923. Haar wens om het huis na haar dood als geheel te conserveren met inrichting en aankleding is uitgevoerd; het vormt daardoor een eenmalig geheel van laat 19de-eeuwse woon- en interieurskunst. De artistieke waarde van de aldus bewaarde kunst- en gebruiksvoorwerpen (schilderijen; glas; kristal; meubels; tapijten; zilverwerk; wandbekelding; plafonds) legt niet alleen in kwaliteit en varieteit een interieur in "gestolde" vorm vast, ze is bovendien evident in sfeer en mate van volledigheid voor wat geldt als woonomgeving van een Hollandse regentenfamilie op het Fin de Siècle. Aldus zijn dertien vertrekken ingericht. De waarde van het museum is die van een historisch document dat getuigenis aflegt van de interieuropvattingen, zoals die opgeld deden in voorname kringen op het einde van de vorige eeuw.

Beschrijving van Museum Bisdom van Vliet

MUSEUM Bisdom van Vliet. HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door segmentvormig fronton. Gaaf bewaarde interieurs uit de bouwtijd. Rechts een koetshuis met gevel in imitatie-renaissancetrant (1879) met rolwerkdecoratie. Tegenover het huis aan de overzijde van de weg de tuin, afgesloten door een smeedijzeren hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)