Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Bisdom van Vliet in Haastrecht

Woonhuis

Hoogstraat 166
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877

Top 100 monument

Museum Bisdom van Vliet

Haastrecht, Museum Bisdom van Vliet: het huis, waarin het museum is ondergebracht, dateert uit 1874-1877 en bestaat uit een groot blokvormig pand op rechthoekige plattegrond met eclectische voorgevel, waarin de entree met flankerende pilasters het hoofdmoment vormt. De laatste bewoonster uit het regentengeslacht Bisdom van Vliet stierf in 1923. Haar wens om het huis na haar dood als geheel te conserveren met inrichting en aankleding is uitgevoerd; het vormt daardoor een eenmalig geheel van laat 19de-eeuwse woon- en interieurskunst. De artistieke waarde van de aldus bewaarde kunst- en gebruiksvoorwerpen (schilderijen; glas; kristal; meubels; tapijten; zilverwerk; wandbekelding; plafonds) legt niet alleen in kwaliteit en varieteit een interieur in "gestolde" vorm vast, ze is bovendien evident in sfeer en mate van volledigheid voor wat geldt als woonomgeving van een Hollandse regentenfamilie op het Fin de Siècle. Aldus zijn dertien vertrekken ingericht. De waarde van het museum is die van een historisch document dat getuigenis aflegt van de interieuropvattingen, zoals die opgeld deden in voorname kringen op het einde van de vorige eeuw.

Beschrijving van Museum Bisdom van Vliet

MUSEUM Bisdom van Vliet. HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door segmentvormig fronton. Gaaf bewaarde interieurs uit de bouwtijd. Rechts een koetshuis met gevel in imitatie-renaissancetrant (1879) met rolwerkdecoratie. Tegenover het huis aan de overzijde van de weg de tuin, afgesloten door een smeedijzeren hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19938
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Paulina Bisdom van Vliet
De façade van Museum Paulina Bisdom van Vliet
De façade van Museum Paulina Bisdom van Vliet
Locatie Haastrecht, Nederland
Type huismuseum
Opgericht 1923
Personen
Conservator Elien Voerman en Esther Verkaik (collectie), Arnold van Rheenen (beheerder)
Huisvesting
Monumentnummer 19938
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Paulina Bisdom van Vliet, eerder Museum Bisdom van Vliet, is een museum in Haastrecht (Zuid-Holland). Het museum bevindt zich in een voormalig woonhuis dat behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Gebouw

Het huis is gebouwd in opdracht van de vader van Paulina, Marcellus Bisdom van Vliet, die zelf de voltooiing van het huis nog net voor zijn overlijden in 1877 heeft meegemaakt. Hij heeft er niet zelf meer gewoond; de eerste en de laatste bewoners waren Paulina en haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny.

Het huis werd gebouwd in de periode 1874 tot 1877 als vervanging van het oude huis van Adriaan Bisdom en bestaat uit twee verdiepingen, op de begane grond de woon- en dienstvertrekken en op de eerste verdieping de slaapvertrekken. De begane grond bestaat uit de entreehal, de spreekkamer, de grote salon, de eetkamer, de tuinkamer, de huiskamer, de kleine salon, de gang en het trappenhuis. De eerste verdieping bestaat uit het witte bovenportaal, de bibliotheek, de slaapkamer/kleedkamer, de slaapkamer van Paulina, het bruine bovenportaal, de werkkamer, de kostuumkamer, de zitkamer voor gasten en de balkonkamer.

Aan de westzijde bevindt zich de dienstwoning, aan de oostzijde het koetshuis uit 1879, hier is het Hooghstate museum in gevestigd, het Hooghstate museum is geen onderdeel meer van het hoofdgebouw. Tegenover het huis bevindt zich een park met bos, De Overtuin, dat vroeger tot het huis hoorde. Tegenwoordig is het park van het huis afgesneden door de provinciale weg 228.

Oprichting van het museum

Glas-in-loodraam op de 1e verdieping

Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet bepaalde in haar testament de oprichting van de stichting "Bisdom van Vliet" met onder andere als belangrijke taken:[1]

  • het op waardige wijze onderhouden van het graf van haarzelf en haar echtgenoot;
  • het in nette en smaakvolle staat onderhouden van het thans door haar bewoonde herenhuis, teneinde hierin in te richten een museum van de inboedel en deze open te stellen voor bezichtiging;
  • het in goede en nette staat onderhouden van het door haar gestichte gebouw "Concordia";
  • het verlenen van bijdragen voor verpleging en hulp van en aan zieke en ongelukkige kinderen van protestantse ouders die zelf daartoe niet bij machte zijn en woonachtig zijn in de gemeente Haastrecht.

Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet - de stichtster van het museum - was de in 1840 geboren dochter van de Haastrechtse burgemeester Marcellus Bisdom van Vliet en Maria Elisabeth Knogh. Haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny volgde zijn schoonvader na diens overlijden op als burgemeester van Haastrecht. Hij overleed op 21 september 1881. Paulina zelf stierf op 1 juni 1923. Ze hadden geen kinderen.

Tweede deel testament

Het testament van Paulina bestond uit twee delen, het eerste deel handelde over de oprichting van de stichting die nu het museum beheert. Er is echter nog een tweede deel van het testament, dit mag echter pas worden geopend worden 100 jaar na haar dood, op 1 juni 2023. Het testament bevindt zich in een envelop met lakzegels in een bankkluis. Wat er in het tweede deel van het testament staat is onbekend[2][3].

Collectie

Het museum herbergt bezittingen die de familie heeft opgebouwd sinds 1685 toen Adriaan Bisdom zich - als notaris - in Haastrecht vestigde. Hij kocht in 1698 een huis dat op de plaats stond van het huidige museum. De inrichting van het museum stamt overigens grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De collectie die wordt tentoongesteld bestaat uit aardewerk en Chinees en Japans porselein, antieke meubelen en klokken, zilverwerk en kristal, familieportretten en familiewapens. Bijzonder zijn de kostuums die in de kostuumkamer worden tentoongesteld.

Afbeeldingen

De overtuin

De Overtuin is het park dat vroeger tot het bezit van de familie Bisdom van Vliet hoorde. Het park wordt omgeven door een smeedijzeren hek en bestaat uit een open voorgedeelte met water en achtergedeelte met bos en wandelpaden. In het bos bevindt zich een grafmonument waar de heer en vrouw le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet begraven liggen, evenals Paulina's hond Nora. Rond 1980 werd het park uitgebreid met een extra bosgedeelte.

Anekdote

Er bestaat een anekdote, dat Paulina Bisdom van Vliet het niet kon verdragen vanaf het balkon van haar huis de rooms-katholieke kerk te kunnen zien. Daarom zou ze het dorp Haastrecht een gemeenschapshuis hebben geschonken. Gebouw "Concordia" is inderdaad voor de kerk gebouwd waardoor deze niet te zien is vanuit het huis. Het waarheidsgehalte van deze anekdote wordt sterk betwijfeld; het gemeenschapscentrum was van meet af aan bedoeld voor alle Haastrechtse verenigingen met zowel protestantse als katholieke leden.[4]


Monumenten in de buurt van Museum Bisdom van Vliet in Haastrecht

Tuin

Hoogstraat 166
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding De TUIN aan de overzijde van het woonhuis vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de 11e/13e eeuwse ontginningen die vanaf de IJs..

Woning voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet in Eclectische stijl

Hoogstraat 166
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding WONING voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet, in 1907 gebouwd in Eclectische st..

Vijf tuinsieraden in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINSIERADEN in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, geplaatst op een rond het gazon in..

Tuinbeeld van Neptunus

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van Neptunus door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het ..

Tuinbeeld van de halfgod Hercules

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van de halfgod Hercules door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat same..

Kaart & Routeplanner