Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Zijll van den Ham. Binnenplaats met woningen; façade met twee puntgevels aan weerszijden van het toegangspoortje in Haastrecht

Woonhuis

Hoogstraat 52
2851BH Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Hofje van Zijll van den Ham. Binnenplaats met woningen; façade met twee puntgevels aan weerszijden van het toegangspoortje

HOFJE, gesticht door Van Zijll van der Ham in 1866. Binnenplaats met woningen; façade met twee puntgevels aan weerszijden van het toegangspoortje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Zijll van den Ham
Het Hofje van Zijll van den Ham in Haastrecht anno 2013
Het Hofje van Zijll van den Ham in Haastrecht anno 2013
Oorspr. functie Huisvesting arme inwoners van Haastrecht
Huidig gebruik Sociale woningbouw
Start bouw 1864
Bouw gereed 1866
Verbouwing 1991 (renovatie)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19923
Eigenaar Woningbouwvereniging Groen Wonen Vlist.
Afbeeldingen
De gevelstenen in de voorgevel van het hofje
De gevelstenen in de voorgevel van het hofje
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Hofje van Zijll van den Ham is een complex van een zestal woningen, dat bestemd was voor de huisvesting van "behoeftigen" in de Nederlandse plaats Haastrecht.

Geschiedenis

Het hofje kon in de tweede helft van de negentiende eeuw gesticht worden door de hervormde diaconie van Haastrecht met behulp van een legaat van tienduizend gulden.[1] Dit legaat werd in 1864 verstrekt door de in Haastrecht geboren Hijmen Bart van Zijll van den Ham. Hij overleed op 18 juni 1864 te 's-Gravenhage. De huisjes werden in 1865 gebouwd aan de Hoogstraat te Haastrecht. Het hofje werd naar de naam van de stichter Van Zijll van den Ham genoemd. De eerste steen werd in 1866 door een kleinzoon van de stichter, Pieter Hendrik van den Broeke, gelegd. Deze steen bevindt zich aan de rechterzijde van de voorzijde. Een neoclassicistisch toegangspoortje tussen de twee kleinste huisjes aan de voorzijde geeft toegang tot de tuin waaraan nog twee dubbele woningen zijn gelegen. In het totaal telt het hofje dus zes woningen. Boven het toegangspoortje bevindt zich een steen met de tekst: "Hofjes gesticht door Van Zijll van den Ham 1866". Langs de achterzijde loopt de Hollandse IJssel. Het hofje werd bestuurd door de predikant, twee ouderlingen en twee diakenen van de hervormde kerk. Volgens de reglementen waren de bewoners verplicht om in een goede verstandhouding met elkaar te leven en voor elkaar te zorgen bij ziekte zonder daarvoor betaald te worden.[2]

In 1970 werd het hofje overgedragen door de kerk aan de burgerlijke gemeente. In 1991 werd het hofje voor een bedrag van 1 miljoen gulden gerestaureerd.[2] Vanaf die tijd maakt het hofje deel uit van het woningbestand van de woningbouwvereniging Haastrecht-Vlist, die in 2010 fuseerde met de woningbouwvereniging Stolwijk tot de woningbouwvereniging Groen Wonen Vlist.

Het hofje is sinds 1966 erkend als rijksmonument.



Monumenten in de buurt van Hofje van Zijll van den Ham. Binnenplaats met woningen; façade met twee puntgevels aan weerszijden van het toegangspoortje in Haastrecht

Huis van begane-grond en verdieping met schilddak, dat achter tegen een puntgevel aansluit en een topschoorsteen draagt

Hoogstraat 64
Haastrecht (Gemeente Vlist)
HUIS (XVIIId) van begane-grond en verdieping met schilddak, dat achter tegen een puntgevel aansluit en een topschoorsteen draagt. In voor- e..

De Hooge Boezem achter Haastrecht

Hoogstraat 31
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding BOEZEMGEMAAL 'De Hooge Boezem achter Haastrecht' (ook bekend als 'S.I. van Nooten) met machinistenwoning is in Electische stijl, ..

Hekwerk in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Hoogstraat 31
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding HEKWERK uit het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk- traditionele bouwtrant, dat als erfafscheiding dient van tussen de ..

Machinistenwoning

Hoogstraat 80
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding MACHINISTENWONING van de eerste machinist, in 1873 gebouwd in eclectische stijl met invloeden van chaletstijl, behorend bij het s..

Hekwerk in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Hoogstraat 80
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding HEKWERK uit het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk- traditionele bouwtrant, ten oosten van de dienstwoning, Hoogstraat ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Zijll van den Ham. Binnenplaats met woningen; façade met twee puntgevels aan weerszijden van het toegangspoortje in Haastrecht

Foto's (3)