Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland in Halfweg

Gebouw

Haarlemmerstraatweg 7
1165MJ Halfweg (gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Noord Holland

Bouwjaar: 1645
Architect: Pieter Post


Beschrijving van Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland

Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland: van het in 1645 naar ontwerp van Pieter Post gebouwde huis Zwanenburg, is nog de voorgevel over. Bakstenen gevel met Ionische pilasters tegen de verdieping; hierboven een kroonlijst en een driehoekig fronton met festoenen en attributen; gelijkvloers een (dichtgemetselde) galerij, wier balusters nog zichtbaar zijn. Hierboven cartouches (1645). Kruiskozijnen met driehoekige frontons. Terzijde van den gevel twee posten (XVIIc) van een hek, met wapenschilden en bekroning. Hierachter een poort een driehoekig fronton, waarin een cartouche. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
SugarCity
bedrijventerrein van Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Plaats Halfweg
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 45′ OL
Oppervlakte 11 hectare  
Foto's
Suikerfabriek
Suikerfabriek
De verbouwde suikersilo's
De verbouwde suikersilo's
Polygoonjournaal uit 1932 over suikerbietencampagne in Halfweg
Polygoonjournaal uit 1967 over suikerbietencampagne in Halfweg

SugarCity (ook wel Sugar City) is een bedrijventerrein in Halfweg in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude op het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek.

SugarCity is gelegen aan de Haarlemmerstraatweg (Rijksweg 200), ten westen van de dorpskern van Halfweg. Het terrein is 11 hectare groot en wordt omgeven door de Haarlemmerstraatweg, de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en het Zijkanaal F [1].

Geschiedenis

In 1863 werd in Halfweg de eerste suikerfabriek geopend. Na enkele jaren sloot deze suikerfabriek de deuren, waarop niet veel later de N.V. Suikerfabriek Holland er zich vestigde. Het Gemeenlandshuis Swanenburg fungeerde als de fabriek, naast een oud sluizencomplex dat de verbinding vormde tussen het boezemwater van Rijnland en het IJ.

In 1919 werd de Suikerfabriek Holland ondergebracht in de Centrale Suiker Maatschappij. Zo ontstond de naam CSM-terrein. De onderneming was een fusie tussen de NV Wester Suikerraffinaderij, NV “Hollandia”, de ASMij, en CV Van Loon & Co. De fusie omvatte de 17 particuliere suikerfabrieken die nog over waren van de 28 die in 1910 nog bestonden.

Vanaf het midden van de jaren zeventig van de 20e eeuw groeide het bedrijf uit tot een groot concern. De suikeractiviteiten gingen geleidelijk een steeds kleiner aandeel krijgen in het totale bedrijf. Hierdoor, en door schaalvergroting van de afzonderlijke suikerfabrieken, werd het aantal ervan steeds kleiner. Zo kwam er ook een einde aan de fabriek in Halfweg.

Met de sluiting van de suikerfabriek in 1992 is ongeveer 110.000 m² grondoppervlak vrijgekomen voor herbestemming. In 2000 werd het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar.

Huidige activiteiten

De suikersilo's worden gebruikt als kantoorruimte voor verschillende bedrijven. De oude fabriek wordt tegenwoordig ingezet als evenementenlocatie onder de naam SugarCity Events.

Gebouwen

SugarCity is als gebied historisch waardevol en geldt als industrieel erfgoed. Twee bijzondere objecten zijn het Gemeenlandshuis Swanenburg (1645), de eerste bebouwing van Halfweg, en het gegroeide fabriekscomplex. Opmerkelijk is dat het Gemeenlandshuis Swanenburg, ontworpen door Pieter Post, tot 1950 deel uitmaakte van het productieproces: de verdampingsketels stonden hier opgesteld. In 2007 is SugarCity opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH)[2].

Trivia

In 1981 werd op het terrein de televisieserie De Fabriek opgenomen. In 2015 werden op het terrein en in de voormalige fabrieksgebouwen scènes voor het vierde seizoen van Penoza opgenomen. Ook werden in dat jaar The Battles en The Knockouts van The Voice of Holland daar opgenomen. The Battles van het vijfde seizoen van The Voice Kids wordt daar ook opgenomen.

Bereikbaarheid

De Rijksweg 200 (A200) loopt langs het terrein. In 2012 is een brug voor fietsers en voetgangers over de Ringvaart tussen SugarCity en het dorp Zwanenburg voltooid. In december 2012 werden deze brug en de nabijgelegen spoorweghalte Halfweg-Zwanenburg in gebruik genomen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland in Halfweg

IJzeren spoorbrug van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij

Bij oostsluis
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding IJzeren SPOORBRUG van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij uit 1868, thans (1996) buiten gebruik. De spoorbrug is gelegen..

Stoomgemaal van het Hoogheemraadschap. Gebouwd stoomgemaal ter bemaling van de Haarlemmermeer, later verbeterd en gemoderniseerd. Gebouwen en machines ..

Haarlemmermeerstraat 4
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Stoomgemaal van het Hoogheemraadschap. In 1852 gebouwd stoomgemaal ter bemaling van de Haarlemmermeer, in 1889 verbeterd en gemoderniseerd. ..

Vrijstaand gemeentehuis

Haarlemmerstraatweg 51
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding Vrijstaand GEMEENTEHUIS, gebouwd in 1905-1906 naar ontwerp van architect J. London in opdracht van het gemeentebestuur van Haarle..

Woningblok met dienstwoningen, voormalig kantoor en werkplaats

Haarlemmermeerstraat 15
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding WONINGBLOK met dienstwoningen, voormalig kantoor en werkplaats, behorend bij het complex van stoomgemaal en dienstwoningen te Hal..

Transformatorstation

Schoolstraat 18
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding TRANSFORMATORSTATION, gebouwd omstreeks 1915 in de trant van het Nieuwe Bouwen, naar ontwerp van architect J.B. van Loghem in opd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland in Halfweg

Foto's (3)