Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

Woonhuis

Zonnelaan 1
2012TA Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1922


Beschrijving van Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin

Door Ir J.B. van Loghem in 1920-1922 voor de woningbouwvereniging 'Tuinwijk' gebouwd complex middenstandswoningen rond een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen zijn in groepen van twee gebouwd, die afwisselend een en twee verdiepingen tellen met platte daken. De in sobere baksteenvormen uitgevoerde huizen hebben aan de straatzijde portaaluitbouwtjes, waarop houten balkons en aan de tuinzijde onder de daklijst een breed fries van donkerkleurige baksteen, op de hoeken gemarkeerd door rechthoekige, gemetselde pilasters op kraagsteentjes. De huizen met twee verdiepingen hebben naast de bovenverdieping een plat dak met houten pergola. Inwendig vertonen de wanden een bepleistering in de parterre contrasterend - althans in de oorspronkelijke opzet van Van Loghem - met de donkere balkenzoldering. De parterre heeft een centraal gesitueerd trappenhuis met houten balustrade, een van voor naar achter lopende woonkamer en aan de zijde van de binnentuin een tuinkamer. Keuken en berging zijn aan de straatzijde geplaatst. Tussen de panden Zonnelaan 19 en 21, alsmede tussen de panden Tuinwijklaan 20 en 22 poortgebouwen, die toegang geven tot de binnentuinen en waarvan de doorgang overkluisd is door een tongewelf. Aan de straatzijde worden deze poortpartijen door muurtjes met gemetselde hoekposten en aan de tuinzijde door hoog opgetrokken schoorstenen gemarkeerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

De Steenhaag

Zonnelaan 2
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin tussen Zonnelaan en Zuider Buiten Spaarne gelegen VILLA, genaamd "De Steenhaag", in hoofdvorm geï..

't Zonnehuis

Scheltemakade 20
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA genaamd: "'T ZONNEHUIS", in de jaren 1919-1920 in een zakelijk-expressionistische tr..

De Waterlelie

Zonnelaan 6 - 6A
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin tussen Zonnelaan en Zuider Buiten Spaarne gelegen VILLA genaamd: "de Waterlelie", in 1917-1918 geb..

Vierdiepingloos pand

Vijverlaan 14
Haarlem
Tot dit gedeelte van het complex behorend, achter het pand Zonnelaan 51 gebouwd, verdiepingloos pand, dat oorspronkelijk als gemeenschapsrui..

Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin

Spaarnelaan 11
Haarlem
Door Ir. J.B. van Loghem in 1920-1922 voor de woningbouwvereniging 'Tuinwijk' gebouwd complex middenstandswoningen rond een gemeenschappelij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

Foto's (1)