Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

Woonhuis

Spaarnelaan 11
2012RJ Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1922


Beschrijving van Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin

Door Ir. J.B. van Loghem in 1920-1922 voor de woningbouwvereniging 'Tuinwijk' gebouwd complex middenstandswoningen rond een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen zijn in groepen van twee gebouwd, die afwisselend een en twee verdiepingen tellen met platte daken. De in sobere baksteenvormen uitgevoerde huizen hebben aan de straatzijde portaaluitbouwtjes, waarop houten balkons en aan de tuinzijde onder de daklijst een breed fries van donkerkleurige baksteen, op de hoeken gemarkeerd door rechthoekige, gemetselde pilasters op kraagsteentjes. De huizen met twee verdiepingen hebben naast de bovenverdieping een plat dak met houten pergola. Inwendig vertonen de wanden een bepleistering, in de parterre contrasterend - althans in de oorspronkelijk opzet van Van Loghem - met de donkere balkenzoldering. De parterre heeft een centraal gesitueerd trappehuis met houten balustrade, een van voor naar achter lopende woonkamer en aan de zijde van de binnentuin een tuinkamer. Keuken en berging zijn aan de straatzijde geplaatst. Tussen de panden Tuinwijklaan 19 en 21 een poortgebouw dat toegang geeft tot de binnentuin en waarvan de doorgang overkluisd is door een tongewelf. Aan de straatzijde wordt dit poortgebouw door muurtjes met gemetselde hoekposten en aan de tuinzijde door hoog opgetrokken schoorstenen gemarkeerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

Montessorischool

Churchilllaan 70
Haarlem
Inleiding In opdracht van de Haarlemse Montessori Schoolvereeniging gebouwde MONTESSORISCHOOL naar ontwerp van A.M.J. Sevenhuijsen uit 1923..

Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin

Zonnelaan 1
Haarlem
Door Ir J.B. van Loghem in 1920-1922 voor de woningbouwvereniging 'Tuinwijk' gebouwd complex middenstandswoningen rond een gemeenschappelijk..

't Zonnehuis

Scheltemakade 20
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA genaamd: "'T ZONNEHUIS", in de jaren 1919-1920 in een zakelijk-expressionistische tr..

De Steenhaag

Zonnelaan 2
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin tussen Zonnelaan en Zuider Buiten Spaarne gelegen VILLA, genaamd "De Steenhaag", in hoofdvorm geï..

Vierdiepingloos pand

Vijverlaan 14
Haarlem
Tot dit gedeelte van het complex behorend, achter het pand Zonnelaan 51 gebouwd, verdiepingloos pand, dat oorspronkelijk als gemeenschapsrui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin in Haarlem

Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven