Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hodshon Huis in Haarlem

Woonhuis

Spaarne 17
2011CD Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1794 (steen)


Beschrijving van Hodshon Huis

Gebouw der Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen, 1794 Abraham van der Hart, voorgevel met vooruitspringend middendeel en rechte kroonlijst, hardstenen plint, attiek waarop beeldengroep in het midden. Zandstenen vensteromlijstingen, binnenplaats linkervleugel steen met opschrift 1794. Inwendig zeer fraai interieur: mahoniehouten trap, bibliotheek met betimmering en plafond, reliëf als dessus de porte, witmarmeren schoorsteen, secretariskamer met schilderingen, behangsels geborduurd, witmarmeren schoorsteen en vergulde wandspiegel. In het middendeel van het gebouw van het gebouw een kamer met wandspiegel. In het middendeel van het gebouw een kamer met ingelegde marmeren schoorsteen en zijden behangsel. De blauwe zaal wanden met pilasters en gipspanelen met medaillons versierd, boven de deuren dessus met gipsreliefje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19705
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hodshon Huis
Hodshon Huis aan het Spaarne
Hodshon Huis aan het Spaarne
Locatie Spaarne 15A - 17, Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Kantoor
Bouw gereed 1794
Bouwstijl Neoclassicisme en neorenaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19705
Architect Abraham van der Hart, Bert Johan Ouëndag en Jacob Frederik Klinkhamer
Detailkaart
Hodshon Huis
Hodshon Huis
Lijst van rijksmonumenten in de Spaarnwouderbuurt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Hodshon Huis is een rijksmonumentaal stadspaleis in het centrum van de Nederlandse stad Haarlem. De bouw van het paleis begon in 1794 na opdracht van Cornelia Catharina Hodshon. Zij liet het pand ontwerpen door Abraham van der Hart. Het pand is sinds 2008 in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser. De vereniging heeft in 2010 het pand laten restaureren.

Geschiedenis

In 1841 werd de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen eigenaar van het pand. Zij breidde het pand in 1903 uit met een gehoorzaal. Voor deze zaal werd de tuin opgeofferd. Tussen 1995 en 2001 werd het interieur gerestaureerd, tussen 2008 en 2010 volgden het casco van de voormalige woning en de aula zelf.

Exterieur

Aan de voorgevel is een erker geplaatst, deze gaat over de volle hoogte van het pand. Over de volle breedte van het pand loopt een natuurstenen plint. De bel-etage en de verdieping bestaan beide uit zeven traveeën. Boven op de verdieping staat een houten balustrade met in het midden, boven de erker, een beeldengroep.

Aan de achterzijde van de woning, tussen twee zijvleugels bevindt zich een muur met kantelen en smeedijzeren hekwerk, dit is in tegenstelling tot het huis in neogotische stijl gebouwd. Aan de binnenplaats is in de linkervleugel een gevelsteen aangebracht waarop het jaartal 1794 is aangebracht.

Interieur

De begane grond was vroeger de verdieping waar de vertrekken van het personeel zich bevonden. Aan de zuidkant van het pand bevindt zich nog altijd de dienstingang. Bij de dienstingang bevond zich ook het trappenhuis voor de bedienden. Dit trappenhuis gaf toegang tot de kelders, keuken en de bijkeuken.

De verdieping bevatte de woon- en slaapvertrekken. Zowel de slaapvertrekken van Cornelia Catharina Hodshon als de logeerkamers, maar ook de kamenierster had haar vertrek op deze verdieping. De dienstbodes verbleven op de zolder. Van de originele inrichting zijn een kabinet en vier gedecoreerde staatsievertrekken bewaard gebleven. De staatsievertrekken zijn: de eetkamer, de conversatiezaal, de speelsalon en de muzieksalon. De conversatiezaal, ook wel Etrurische salon genoemd, is gedecoreerd met fijn schilderwerk dat is afgeleid van het Griekse roodfigurige aardewerk. De speelsalon, of rode zaal, is gedecoreerd met houtsnijwerk op de wanden en plafonds, deze zaal is rond 1900 door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen omgebouwd tot een bibliotheek. De voormalige muzieksalon, of blauwe kamer, is gedecoreerd met stucwerk in zogenaamde Wedgwood-stijl. Als basis zijn prenten van Michelangelo Pergolesi uit 1790 gebruikt. Alle voornoemde kamers hebben marmeren schoorstenen.[1]

De aula is in 1903 door de KHMdW gebouwd als gehoorzaal. De zaal heeft een neogotisch balkenplafond en wandschilderingen.

Fotogalerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hodshon Huis in Haarlem

Pand met lijstgevel met hekpijlers

Spaarne 19
Haarlem
Pand met lijstgevel, 18e eeuw met hekpijlers.

Achterzijde Mij van Wetenschappen, gemetselde hoge muur met kantelen en ballen, gotisch smeedijzeren hek, ernaast hoog ijzeren hek met leliemotief

Muur achterzijde Mij van Wetenschappen
Haarlem
Achterzijde Mij van Wetenschappen, gemetselde hoge muur met kantelen en ballen, gotisch smeedijzeren hek, ernaast hoog ijzeren hek met lelie..

Pand met brede lijstgevel met tandingen, natuurstenen pijlers

Spaarne 23
Haarlem
Pand met brede lijstgevel met tandingen, 18e eeuw, natuurstenen pijlers. Links van de deur datering 1783.

Koetshuis

Spaarnwouderstraat 10
Haarlem
Koetshuis XIXa. Gepleisterd. Sobere architectuur van monumentale allure.

Pand met brede gevel met rechte kroonlijst, deuromlijsting en gebeeldhouwde deur

Spaarne 13
Haarlem
Pand met brede gevel met rechte kroonlijst uit einde 18e eeuw, deuromlijsting en gebeeldhouwde deur.