Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Zaanen in Haarlem

Kasteel Buitenplaats

Orionweg 1
2024TA Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 16e eeuw of ouder

(1 recensie)

Beschrijving van Huis te Zaanen

Huis te Zwaanen; ridderhofstad XVI of ouder. In XVIII verbouwd en uitgebreid. Architectuur van historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19639
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Huis te Zaanen
5
Recensie door: ()
Momenteel in gebruik als unieke vergader en trainingslocatie met op de eerste etage twee appartementen
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis te Zaanen
Huis te Zaanen
Huis te Zaanen
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie poortgebouw
Huidig gebruik woningen en zaalverhuur
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 19639
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huis te Zaanen is een gebouw gelegen in het Zaanenpark in Haarlem. Mogelijk functioneerde het huidige gebouw als een poortgebouw dat toegang gaf tot een erachter gelegen voormalig kasteel van de heerlijkheid te Zaanen. Een tijdlang is het Huis omringd geweest door een slotgracht.

Geschiedenis

Zaanen was een heerlijkheid in Haarlem. In 1296 werd het zich hier bevindende kasteel verwoest uit wraak omdat Willem Zaanen deel uitmaakte van het complot van edelen om Floris V te vermoorden.

Op 12 december 1572 namen de Spaanse troepen het gebouw in bezit ten behoeve van het beleg van de stad Haarlem. Nadat de bewoners van Haarlem de strijd door honger moesten opgeven, namen de Spanjaarden de stad in en verwoestten Huis te Zaanen.

In 1854 koopt Peter van Velsen (1801-1867) via de makelaar Jan Dingen aan de Reguliersgracht te Amsterdam Huis te Zaanen onder de gemeente Schooten. Het staat als volgt omschreven in het Jaarboek van Haarlen 1973.

Op 6 november gaat Peter van Velsen naar het notariskantoor Frederik Franke, Herengracht 169 te Amsterdam om de akte van overdracht te tekenen van: Eerstelijk: de ambachtsheerlijkheid Zaanen in de provincie Noord-Holland, nabij de stad Haarlem voormaals ter leen gehouden van de Staten van Holland en West-Friesland strekkende van de voormalige Vreedsloot tot aan het Spaarne met alle rechten en geregtigheden daaraan verknogt. Ten Tweede: de Hofstede of 't Huis te Zaaen met Herenhuizinge waarbij aanleg tot vermaak met daarin gelegen waterpartij, moestuin enz. en uitnemende teelgronden, bouwmanswoning met stallen voor hoornvee en paarden, erf, werf, benevens een partij weltoegemaakt wei of hooiland en verdere aanhorigheden; alles gelegen ij de Heerlijkheid Zaanen en strekkende van de straatweg van Alkmaar tot aan de Delft en het Schotenvoetpad. Ten Derde: diverse teelgronden, behorende tot de vroegere bestaanhebbende HofstedeOud-Overton, met 3 werkmanswoningen en een stalletje en opgaand hout, gelegen aan het Schotervoetpad naast het perceel nr. 2 Twee en drie tezamen groot 18,5 bunder (H.A.) De koopsom bedroeg fl. 25.000,-- plus fl. 8.000,-- surplus.

Gebruik

Huis te Zaanen werd in 1881 gekocht door Bredius, directeur van de kruitfabriek in Muiden. Later werd het verkocht aan de gemeente Schoten onder voorwaarde dat het een publieke functie zou krijgen. Het is in gebruik genomen als dependance van de stadsbibliotheek. Thans is het gesplitst in woonappartementen op de bovenetage, terwijl de benedenverdieping als vergaderruimte wordt verhuurd.

Zie ook

Externe links
Monumenten in de buurt van Huis te Zaanen in Haarlem

Noordelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken

Onderdeel Akendam
Haarlem
Inleiding Noordelijke ZIJ-INGANG aan de Schoterweg, behorend bij de oudste aanleg en in de huidige teruggeschoven situering sinds de verbre..

Schoterveense Molen

Wipwatermolen Heussensstraat
Haarlem
Wipwatermolen met scheprad van de voormalige Schoter Veenpolder, vermoedelijk voor 1600 gebouwd.

Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken

Onderdeel Akendam
Haarlem
Inleiding Zuidelijke ZIJ-INGANG aan de Schoterweg, behorend bij de oudste aanleg en in de huidige teruggeschoven situering sinds de verbred..

Restant voorburcht van Huis ter Kleef

Kleverlaan 9
Haarlem
Restant voorburcht van Huis ter Kleef, voormalige kaatsbaan en torentje, later verbouwd tot boerderij. Architectuur van historische waarde.

Huis ter Kleef

Kleverlaan 9
Haarlem
Inleiding Kasteelruïne met omgrachting en funderingsresten van de voorhof van het Huis ter Kleef, ook wel Huis te Schoten genaamd, in kern..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Zaanen in Haarlem