Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Barnaart in Haarlem

Woonhuis

Nieuwe Gracht 7
2011NB Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1805


Beschrijving van Huis Barnaart

Huis Barnaart; in 1805 door Abr. van der Hart gebouwd, voorheen ambtswoningen van de Commissaris der Koningin. Brede statige gevel, middenpartij door timpanon gedekt, hoge stoep met fraaie leuningen, hardstenen palen met kettingen, zeer fraai interieur. Vestibule, zaal met rood en grijs marmer bekleed. Salon. Etrurische zaal boven bibliotheek, de originele meubilering was overal voorhanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Barnaart
Haarlem - Nieuwe Gracht 7 (frontaal).JPG
Locatie Nieuwe Gracht 7, Haarlem
Huidig gebruik Kantoren, recepties en appartement
Start bouw 1804
Bouw gereed 1808
Bouwstijl Neoclassicistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19575
Architect A. van der Hart
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis in de Nederlandse stad Haarlem.

Geschiedenis

Willem Philip Barnaart gaf aanvankelijk opdracht aan architect Abraham van der Hart om zijn huis aan de Nieuwe Gracht te verbouwen, tot op een gegeven moment werd besloten een nieuw pand neer te zetten.[1] Op 26 januari 1804 legde Barnaart hiervoor de eerste steen. Het koetshuis en de koetsierswoning behorende bij het oude huis, werden echter behouden. Barnaart was onder meer burgemeester en Statenlid. In 1807 was koning Lodewijk Napoleon Bonaparte bij hem in het huis te gast. Na Barnaarts overlijden in 1851 kwam het huis in handen van Willem Henry Koppiers (1852-1868) en mr. Tjepke Mulier (1868-1880).

Vanaf 1880 is het huis niet meer in particulier bezit. Het was in gebruik als ambtswoning van de commissaris van de Koning(in) van de provincie Noord-Holland (1880-1940) en vervolgens verhuurd aan Stichting Heem- en Volkskundige Werkgemeenschap De lage landen (tot 1945), de Animex Handelsmaatschappij (1946-1978), Provinciale waterstaat van Noord-Holland (1978-1990), de Culturele raad van Noord-Holland en de Stichting Sportservice Noord-Holland (vanaf 1990). In 1991 werd het pand gerestaureerd. Het huis is sinds 2002 in handen van de Vereniging Hendrick de Keyser.[2] In 2016 werd de restauratie van het interieur afgerond, waarna het huis officieel heropend werd door commissaris van de Koning Johan Remkes.

Beschrijving

Het pand heeft een brede, statige gevel, met klassieke Ionische pilasters van Bentheimer zandsteen. De middenpartij wordt gedekt door een fronton, met daarin een rondboogvenster. De hoge, dubbele stoep heeft fraaie leuningen, voor het huis staan hardstenen palen met kettingen. Het huis heeft een van de eerste interieurs in Empirestijl in Nederland. Het pand is sinds 1969 een rijksmonument[3].

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Barnaart in Haarlem

Pand met hoge gevel met rechte kroonlijst, hardstenen ingangspartij

Nieuwe Gracht 9
Haarlem
Pand met hoge gevel met rechte kroonlijst, hardstenen ingangspartij, 18e eeuw.

Breed statig patriciershuis, hoge stoep hardstenen ingangsomlijsting, lantaarn, rechte kroonlijst met metopen en grove consoles, vooruitspringende mid ..

Nieuwe Gracht 3
Haarlem
Breed statig PATRICIERSHUIS, hoge stoep hardstenen ingangsomlijsting, lantaarn, rechte kroonlijst met metopen en grove consoles, vooruitspri..

Statig breed patriciershuis, hardstenen stoep en souterrain

Nieuwe Gracht 13
Haarlem
Statig breed PATRICIERSHUIS, hardstenen stoep en souterrain, gebeeldhouwde middenrisaliet, bovenste venster door vaasvormig ornament bekroon..

Pand met rechte kroonlijst

Nieuwe Gracht 1
Haarlem
PAND met rechte kroonlijst; op natuurstenen binten jaartal 1691, iets vooruitspringend middenstuk, laat 18e eeuwse deuromlijsting.

Statig patriciershuis, met rechte kroonlijst en gebeeldhouwde middenpartij, stoep, deur met bovenlicht met takken en trossen, hek met fraai régence ..

Nieuwe Gracht 74
Haarlem
Statig patriciershuis, met rechte kroonlijst en gebeeldhouwde middenpartij, stoep, deur met bovenlicht met takken en trossen, hek met fraai ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Barnaart in Haarlem