Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amstelrank (of voormalige Nederlandse Hervormde Diaconie Bestedelingenhuis). Vrijstaand vierkant huis onder schilddak waarop vier schoorstenen. Dakkapel, deuromlijsting, stichtingssteen. Oorspronkelij .. in Amsterdam

Gebouw

Nieuwe Herengracht 20
1018DP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1789


Beschrijving van Amstelrank (of voormalige Nederlandse Hervormde Diaconie Bestedelingenhuis). Vrijstaand vierkant huis onder schilddak waarop vier schoorstenen. Dakkapel, deuromlijsting, stichtingssteen. Oorspronkelij ..

v/m Ned.Herv.Diaconie Bestedelingenhuis. Vrijstaand vierkant pand onder schilddak waarop vier schoorstenen (1689). Deuromlijsting, stichtingssteen en dakkapel in de astravee. Goede roedenverdeling in de vensters. Links en rechts van de voorgevel tuinmuren, de linker met gebosseerde hekpijlers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Amstelrank (of voormalige Nederlandse Hervormde Diaconie Bestedelingenhuis). Vrijstaand vierkant huis onder schilddak waarop vier schoorstenen. Dakkapel, deuromlijsting, stichtingssteen. Oorspronkelij .. in Amsterdam

Corvershof

Nieuwe Herengracht 16
Amsterdam
Coorvershof. Blokvormig vrijstaand complex bestaande uit vier vleugels om een binnenplaats, met omlopend, op de hoeken door schoorstenen bek..

Pand met gevel onder rechte lijst waarop dakkapel met snijwerk

Nieuwe Herengracht 51
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst waarop dakkapel met snijwerk (XVIII). Dwars dak. Gebouw van belang wegens oudheidkundige en kunsthistoris..

Dubbel huis met gevel onder rechte lijst met balustrade

Nieuwe Herengracht 49
Amsterdam
Dubbel huis met gevel onder rechte lijst met balustrade. Hardstenen deuromlijsting met zijlichten, gesneden deur. 6 stoeppalen. Alles ca. 18..

Dubbel huis met gevel voorzien van middenrisaliet en hoeklisenen

Nieuwe Herengracht 47
Amsterdam
Dubbel huis met gevel voorzien van middenrisaliet en hoeklisenen (XVII B). Dwars dak met oorspronkelijke dakkapellen. Deuromlijsting en stoe..

Waterleidingpanden

Nieuwe Herengracht 45A
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVII B). Versierde stoep (eind XVIII/begin XIX).

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)