Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Oorschot in Haarlem

Gebouw

Kruisstraat 44 A
2011PZ Haarlem
Noord Holland


Beschrijving van Hofje van Oorschot

Hof van Oorschot: in 1770 gesticht, ter plaatse van het v.m. H. Geesthuis; het bestaat uit een hoofdgebouw dat met 2 zijvleugels een binnenplaats omsluit. Door een fraai gesmeed hoog hek met hardstenen pijlers wordt het van de straat gescheiden. Terzijde eenvoudige poortjes waarvan 2 door vaasvormige ornamenten bekroond. Woningen, gedenksteen 1768. Hoofdgebouw met ingang en deuromlijsting waarboven driehoekig fronton met afgehakte alliantiewapen. Inwendig: regentenkamer met schoorsteen met de wapens van Oorschot en Savary. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19528
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Wouterus van Oorschot
Wouterus van Oorschot
Laat hier zijn liefde blyken
Den armen tot een troost
En voorbeeld aan de ryken
Overleeden den 19 maart 1768

Het Hofje van Oorschot is een Haarlems hofje, dat dateert uit 1769 en zich in het centrum van Haarlem bevindt, aan de Kruisstraat nr. 44.

Het Hofje van Oorschot is gebouwd in 1769 uit de nalatenschap van de Amsterdamse koopman Wouterus van Oorschot (1704-1768). Hij liet een bedrag na van 20.000 gulden, dit bleek onvoldoende om het hofje te realiseren. Uiteindelijk hebben de Staten van Holland 20.000 gulden bijgelegd en kon het hofje gebouwd worden.

De bouw van het hofje had nogal wat voeten in de aarde. Aan de overzijde van het te bouwen hofje woonden twee rijke stadsbestuurders die zich bemoeiden met de bouw. De bestuurders eisten dat er een mooie tuin aangelegd zou worden die afgesloten moest worden met een hek in rococostijl. De keus viel op rococostijl omdat ook de huizen van de bestuurders in die stijl waren gebouwd. Door de eisen van de bestuurders was de nalatenschap van Wouterus van Oorschot onvoldoende om het hofje te bouwen en zag het ernaar uit dat het hofje er niet zou komen, wat ook precies de bedoeling van de bestuurders was. Ondanks de bezwaren van de bestuurders, ging het stadsbestuur akkoord met de bouw van het Hofje van Oorschot. De Staten van Holland legden 20.000 gulden bij om een hofje te laten bouwen dat 'een sieraad voor de stad zou zijn'. De bouw startte in 1769. Het hofje van Oorschot was bedoeld voor arme vrouwen van 50 jaar en ouder die lid waren van de hervormde gemeente.

Het hofje is gebouwd rond een binnentuin, sinds 1973 staat in de tuin van het hofje een bronzen beeld van Eva (van Adam en Eva). Eva is ontworpen door beeldhouwer Johan Limpers. Het beeld stond van 1947 tot 1967 in het Kenaupark te Haarlem, vanwege vernielingen verhuisde Eva naar het Frans Halsmuseum. In 1973 kreeg het beeld, na restauratie, een plek in het Hofje van Oorschot tot het beeld in 1987 gestolen werd. De weduwe van Johan Limpers was nog in bezit van een model van Eva en er werd een replica gemaakt. De replica werd teruggeplaatst in het hof.

Het Hofje van Oorschot is open voor publiek van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de weekenden is het hof gesloten.


Monumenten in de buurt van Hofje van Oorschot in Haarlem

Statig patriciershuis, brede gevel, kroonlijst rustend op consoles. Middentravee met beeldhouwwerk versierd. Moderne winkelpui

Kruisstraat 51
Haarlem
Statig PATRICIERSHUIS, brede gevel, kroonlijst rustend op consoles. Middentravee met beeldhouwwerk versierd. Moderne winkelpui.

Statig patriciershuis, brede kroonlijst met triglyfen en console met geblokte pilasters, gebeeldhouwde middentravee met terzijde van raam 1e verdiepin ..

Kruisstraat 45
Haarlem
Statig PATRICIERSHUIS, brede kroonlijst met triglyfen en console met geblokte pilasters, gebeeldhouwde middentravee met terzijde van raam 1e..

Pand met rechte kroonlijst, aanvang 19e eeuw, beneden verbouwd

Smedestraat 1
Haarlem
Pand met rechte kroonlijst, aanvang 19e eeuw, beneden verbouwd.

Sigarenhandel met bijzonder winkelinterieur in Eclectische trant

Kruisstraat 39
Haarlem
Inleiding Aan de oostzijde van de Kruisstraat gelegen SIGARENHANDEL met bijzonder winkelinterieur in Eclectische trant. Het pand werd gebo..

Pand met klokgevel

Kruisstraat 37
Haarlem
Pand met klokgevel, 2e helft 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Oorschot in Haarlem

Foto's (7)