Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Olyphant: twee overeenkomstige trapgevels van het Haarlems type, bijzonder fraai voorbeeld. Natuurstenen blokken, banden en ontlastingsbogen, zadeldaken. Onderpui verbouwd. Nr 23 gevelsteen op binn .. in Haarlem

Woonhuis

Korte Spaarne 23
2011AJ Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: eind 16e eeuw


Beschrijving van De Olyphant: twee overeenkomstige trapgevels van het Haarlems type, bijzonder fraai voorbeeld. Natuurstenen blokken, banden en ontlastingsbogen, zadeldaken. Onderpui verbouwd. Nr 23 gevelsteen op binn ..

Twee overeenkomstige trapgevels van het Haarlems type, bijzonder fraai voorbeeld. Natuurstenen blokken, banden en ontlastingsbogen, zadeldaken. Onderpui verbouwd. Nr 23 gevelsteen op binnenplaats, laatst der 16e eeuw. Gevelsteen aan de Wijdesteeg met olifant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Olyphant
De panden De Olyphant, rechts de Gravenstenenbrug
De panden De Olyphant, rechts de Gravenstenenbrug
Locatie Korte Spaarne 23 - 25
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie Bierbrouwerij, brouwershuis en moutzolder
Huidig gebruik Kantoren en appartementen
Bouw gereed 1606 of 1630
Bouwstijl Hollandse renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19495
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
De Olyphant (Haarlem)
De Olyphant (Haarlem)
Lijst van rijksmonumenten in de Spaarnwouderbuurt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

In het centrum van Haarlem stond tot 1688 de bierbrouwerij De Olyphant van deze brouwerij resteert nu alleen het gebouwencomplex. De twee panden aan het Spaarne zijn op 27 november 1969 ingeschreven als rijksmonument. De panden hebben gelijke trapgevels.

Geschiedenis

Van welk bouwjaar de panden zijn is niet geheel duidelijk. De gemeente Haarlem geeft 1630 en de Vereniging Hendrick de Keyser geeft 1606 als bouwjaar.[1][2] Vermoedelijk werden de panden gebouwd naar aanleiding van een brand in de brouwerij in 1606. De brouwerij bestond rond 1550 in ieder geval al. De brouwerij is tot 1668 actief geweest.

Na het sluiten van de brouwerij werd het pand in 1688 gesplitst, het linker gebouw werd vermoedelijk al sinds de bouw als bedrijfspand gebruikt. Na de splitsing werd Frederik Clinghenbergh de eigenaar en gebruikte het als ververij. Het rechter gebouw werd gekocht door toen voormalig schepen Hendrick Duyst van Voorhout. Het pand was tot 1668 vermoedelijk de woning van de brouwer en Duyst van Voorhout heeft het ook als zodanig gebruikt. Rond 1750 werd het pand gemoderniseerd, onder andere marmeren schoorsteenmantels en houten lambriseringen werden geplaatst.

In 1889 waren er plannen om het hoekhuis te slopen, dit kon niet doorgaan omdat de twee panden te veel met elkaar verbonden zijn. Uiteindelijk werden er een boven- en benedenwoning in het pand aangebracht. Ook werd het pand aan de achterkant uitgebreid. De panden kwamen in 1929 in handen van de Vereniging Hendrick de Keyser, deze heeft de panden tussen 1968 en 1976 laten restaureren.[3]

Exterieur

Aan de buitenzijde, in de Wijdesteeg, is een gevelsteen met daarop een olifant geplaatst. Daarnaast heeft het pand op nummer 23 ook een gevelsteen op de binnenplaats.

De gevels van de panden zijn trapgevels en bevatten natuurstenen blokken, banden en ontlastingsbogen. De hoeveelheid natuursteen was in die tijd een indicatie van de rijkdom van de eigenaar: natuursteen moest namelijk uit de Zuidelijke Nederlanden of Duitsland komen.

De beide gevels hellen iets naar voren, ze zijn 'op vlucht' gebouwd. Per verticale meter staat de gevel een centimeter naar voren.[1]

De puien van beide gevels zijn verbouwd, hierdoor zijn alleen de bovenste delen van de gevels nog aan elkaar gelijk.

Interieur

De zolders waar het mout gemout werd, zijn bewaard gebleven.

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Olyphant: twee overeenkomstige trapgevels van het Haarlems type, bijzonder fraai voorbeeld. Natuurstenen blokken, banden en ontlastingsbogen, zadeldaken. Onderpui verbouwd. Nr 23 gevelsteen op binn .. in Haarlem

Pand met klokgevel

Spaarne 3
Haarlem
Pand met klokgevel, 18e eeuw.

Pand met lijstgevel rustend op consoles, onderpui vernieuwd

Korte Spaarne 15
Haarlem
Pand met lijstgevel rustend op consoles, 18e eeuw, onderpui vernieuwd.

Pand met klokgevel, versierde houten ingangsomlijsting

Korte Spaarne 13
Haarlem
Pand met klokgevel, versierde houten ingangsomlijsting.

Hoge pakhuisgevel gepleisterd, vroeger waarschijnlijk trapgevel, top rustend op console met leeuwenmasker

Spaarnwouderstraat 19
Haarlem
Hoge pakhuisgevel gepleisterd, 1e helft 17e eeuw, vroeger waarschijnlijk trapgevel, top rustend op console met leeuwenmasker.

Pand met klokgevel met oude ingangspartij

Spaarnwouderstraat 36
Haarlem
Pand met klokgevel XVIII met oude ingangspartij. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter van de gevelwand.

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven