Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Staats in Haarlem

Gebouw

Jansweg 39
2011KM Haarlem
Noord Holland


Beschrijving van Hofje van Staats

HOF VAN STAATS; door Ysbrand Staats in 1730 gesticht, bestaande uit middenpand en drie lagere om een vierkante buitenplaats gelegen vleugels. Het hoog oprijzende middenpand bekroond door open klokketoren, met natuursteen versierde middentravee, portiek met vlakke composiet pilasters, getoogde kroonlijst met wapen. Deur met bovenlicht. In de gevels van de zijvleugels ter weerszijde reliefs met het borstbeeld van de stichter door G. van Heerstal. De binnenplaats; plaveisel versieringen, 2 poortjes met hardstenen omlijstingen; om de rechthoekige binnenplaats de woninkjes gelegen. Inwendig: rechts en links van de middengang regentenkamers elk met een schoorsteen waarboven regentenstuk. In de rechter zijkamer vroeg grijs 19e eeuws behang over 18e eeuws behang aangebracht, dessus de porte, linker zijkamer 18e eeuws goudleerbehang, veel van de oude inventaris naar het Hof Noblet overgebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19341
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Staats
Poortgebouw van het Hofje van Staats in 1925

Het Hofje van Staats is een Haarlems hofje, het hofje is te vinden aan de Jansweg 39, vlak bij het NS-station in Haarlem.

Het Hofje van Staats werd gesticht uit de nalatenschap van de Haarlemse garenreder en handelaar Ysbrand Staats. Staats bepaalde in zijn testament dat zijn hele erfenis bestemd was voor de armen. De eerste steen werd gelegd op 29 juli 1730 door de broer van Ysbrand Staats. Het hofje werd gebouwd door Hendrik de Werff.

In 1733 waren de 30 huisjes voor alleenstaande oudere vrouwen klaar. Voorwaarde om in het hofje van Staats te kunnen wonen, was dat men gereformeerd was. Bij de restauratie in 1990 werd een aantal huisjes samengevoegd, hiermee werd het aantal woningen teruggebracht van 30 naar 20. Bijzonder zijn de ruime binnentuin, het opzichterhuisje, mortuarium en de washokjes. Het mortuarium doet tegenwoordig dienst als fietsenberging.

Het indrukwekkende hoofdgebouw van het Hofje van Staats, waar de beheerder van het hofje zetelde, was vroeger ook de entree. Boven de ingang bevindt zich het medaillon van Ysbrand Staats en een beeldhouwwerk van Gerrit van Heerstal. In het gebouw is een kamer voor bijeenkomsten van de regenten van het hofje die nog in oorspronkelijke staat is. In het hoofdgebouw werden tot 2012 de veilingen van Bubb Kuyper Veilingen gehouden. Achter het hoofdgebouw ligt de binnentuin met daar omheen de hofjeswoningen.

Het hofje is van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur toegankelijk voor publiek. De ingang is naast het hoofdgebouw.


Monumenten in de buurt van Hofje van Staats in Haarlem

Pand met eenvoudige lijstgevel

Jansweg 30
Haarlem
Pand met eenvoudige lijstgevel XVIIId. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter van de gevelwand.

Breed hoog pand, patriciershuis met versierde middenpartij, pilasters aan weerszijden

Jansweg 40
Haarlem
Breed hoog pand, patriciershuis met versierde middenpartij, pilasters aan weerszijden, 18e eeuw.

Pand met rechte kroonlijst met halfronde fronton

Parklaan 79
Haarlem
Pand met rechte kroonlijst met halfronde fronton, midden 19e eeuw. Onder een langgerekt dak met de buurnummers 81 t.m. 97.

Huis met uitspringende middenpartij en zadeldak, rechte kroonlijst

Parklaan 44
Haarlem
Huis met uitspringende middenpartij en zadeldak, rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Parklaan 46
Haarlem
Pand met gepleisterde lijstgevel, midden 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven