Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fors huis met rechts aangebouwde lagere travee in Amsterdam

Woonhuis

Nieuwe Herengracht 99
1011RZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Fors huis met rechts aangebouwde lagere travee

Fors huis met rechts aangebouwde lagere travee (XVIIIa). Gevel met middenrisaliet en zijlisenen, onder rijk versierde verhoogde lijst. Zandstenen hoofdverdieping waarboven (XIX B tot erker verbouwd) balcon. Gesneden deur en stoepleuningen empire. 6 stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Stadhuis Torhout; 7 traveeën

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen, dit komt dan overeen met de breedtes van deuren en vensters.

Met een travee wordt ook een gedeelte van een schoolklas aangeduid, gemarkeerd door een reeks bijeenhorende tafeltjes. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van tien tafeltjes, waarbij elke travee bestaat uit vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip.

Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.

In de gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen.


Monumenten in de buurt van Fors huis met rechts aangebouwde lagere travee in Amsterdam

Dubbel huis met gevel voorzien van hoeklisenen onder rechte lijst

Nieuwe Herengracht 95
Amsterdam
Dubbel huis met gevel voorzien van hoeklisenen (XVII B) onder rechte lijst (XIXc). Geblokte onderpui met zijlichten naast de deurpartij (plm..

Pand met gevel onder rechte lijst

Nieuwe Herengracht 93
Amsterdam
Pand met gevel (XVII B) met risaliet links en geblokte hoekliseen rechts (dus overgebleven helft van een tweeling), onder rechte lijst (midd..

Dubbel huis onder schilddak met 4 schoorstenen

Nieuwe Herengracht 103
Amsterdam
Dubbel huis onder schilddak met 4 schoorstenen; hardstenen gevel van 3 traveeën met geblokte hoeklisenen, rijk gebeeldhouwde middentravee,b..

Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif

Nieuwe Herengracht 105
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif (tegen of plm 1750).

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles

Nieuwe Herengracht 109A
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (begin XVIIIc). Dakkapel en versierde stoeptreden. Deuromlijsting en snijraam (plm 1800).

Kaart & Routeplanner

Route naar Fors huis met rechts aangebouwde lagere travee in Amsterdam

Foto's (3)