Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Noblet in Haarlem

Woonhuis

Hooimarkt 32
2011JB Haarlem
Noord Holland


Beschrijving van Hofje van Noblet

HOFJE VAN NOBLET 1758-'60. Eenvoudig hoekhuis met rijker behandelde aanbouw, 1760, lage gebouwen. Versierde zandstenen middentravee met wapen Noblet en bekroning met klok, aardige schoorstenen op het van puntdakjes voorziene dak. Regentenkamer met eenvoudig goudleder, grote schoorsteen met allegorische grisaille 1763 Jelgersma. Regenten portretten, gang met stucversiering, in een ander vertrek laat goudleder behang. Verschillende voorwerpen uit het Hof Staats naar hier overgebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De ingang aan de Nieuwe Gracht
Hofje van Noblet

Het Hofje van Noblet is een Haarlems hofje, de hoofdingang is gelegen aan de Nieuwe Gracht 2.

Het hofje werd in 1761 gebouwd uit de nalatenschap van Leonard Noblet en zijn zussen Sara en Geertruida, die allen geen wettige nabestaanden hadden. De huizen van het hofje zijn gebouwd in de tuin van het huis van de familie Noblet, Haerlem en Spaargesigt. Dit huis had de vader van Leonard, Elezar Noblet gekocht in 1737. De familie Noblet kwam van origine uit Amsterdam.

Er werden twintig huizen gebouwd. Aan de oostkant tien huizen voor vrouwen uit Haarlem en aan de westkant tien huizen voor vrouwen uit Amsterdam. De vrouwen moesten ten minste 50 jaar oud zijn en hun hele leven alleenstaand zijn geweest. Tevens moesten ze lid zijn van de Nederduits Gereformeerde Kerk.

Het voormalig huis van de familie Noblet doet nu dienst als woning van de beheerder en als regentenkamer. De hoofdingang van het hofje ligt aan de Nieuwe Gracht. Aan de Parklaan ligt de achteringang. Toen het hofje gebouwd werd was de Parklaan nog een gracht, de Achter Nieuwe Gracht. De ingang van het voormalig woonhuis ligt aan de Hooimarkt.

Sinds 1969 staat het hofje inschreven in het rijksmonumentenregister.

In 1992 is het hofje gerenoveerd en is het aantal huizen teruggebracht van 20 naar 16.


Monumenten in de buurt van Hofje van Noblet in Haarlem

Pand met lijstgevels

Hooimarkt 30
Haarlem
Pand met lijstgevels XIXa met aardige ingangspartijen. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter van de gevelwand.

Pand met lijstgevels

Hooimarkt 28
Haarlem
PAND met lijstgevels XIXa met aardige ingangspartij. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter van de gevelwand.

Hofje van Noblet

Nieuwe Gracht 2
Haarlem
Hof van Noblet 1578-'60. Eenvoudig hoekhuis met rijkere aanbouw waarin regentenkamers, fraaie schoorstenen op het dak, meer terugliggend la..

Pand met eenvoudige lijstgevel

Hooimarkt 22
Haarlem
Pand met eenvoudige lijstgevel XIX a; aardige ingangspartij. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter van de gevelwand.

Pand met gepleisterde lijstgevel, beneden gemoderniseerd

Nieuwe Gracht 4
Haarlem
Pand met gepleisterde lijstgevel, beneden gemoderniseerd, midden 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Noblet in Haarlem

Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven