Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Haarlem in Haarlem

Gebouw

Grote Markt 2
2011RD Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: midden 14e eeuw en later


Beschrijving van Stadhuis van Haarlem

STADHUIS: ter plaatse van de Grafelijke Halle aan het Zand opgetrokken kern en tevens oudste deel is het rechthoekig blok aan de Markt, midden 14e eeuw. Ingangsdeur, balcon en vensters in 1630 nieuw aangebracht. De slanke toren in 1914 hersteld naar het model van haar voorgangster welke in 1772 gesloopt was. De oude toren zal wat houten bovenbouw betreft niet voor het begin der 16e eeuw dateren. Tegen 14e eeuws hoofdgebouw 2 vooruitspringende gevels met open zuilenhal, waarvan een gotisch 15e eeuw, in 1633 van pilasterstellingen voorzien, werd wellicht naar ontwerp van Sal. de Bray in 1886 gerestaureerd. De lange vleugel langs de Zijlstraat in 1620 waarschijnlijk naar ontwerp van Lieven de Key tot stand gekomen, omstreeks 1630 tot de Markt doorgetrokken. In de Koningstraat de Pandpoort, spitsboog 15e eeuw toegang gevend tot 15e eeuwse kloostergang van het bij het stadhuis getrokken v.m. Dominicaner of Predikherenklooster. Kloostergebouwen verbouwd, nog als kloosterkerk herkenbaar is de vleugel aan de Jacobijnenstraat waarin raadzaal en stadsbibliotheek zich bevinden. Inwendig op de verdieping grote zaal met gotische balkenzoldering. Glazen uit de Ned. Herv. Kerk te Bloemendaal 1635/6. Kerkkronen uit Medemblik 17e eeuw. Serie Gravenportretten, 16e eeuwse kopieën naar de muurschilderingen in het Karmelietenklooster. Schepenzaal, nu Trouwzaal met geschilderde zoldering en schoorsteen met stuk door J. de Bray. Vroedschapskamer, nu oude raadzaal, twee schoorstenen omstreeks 1620 en tapisserieen de verovering van Damiate en verlenging van wapen voorstellend 1629; naar ontwerp van C. v. Wieringen en W. Thybaut. Serie portretten van Oranje's. Verder voortreffelijke interieurs o.a. 'Costerskamer', Justitiekamer, wethouderskamer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19255
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis Haarlem
Stadhuis van Haarlem
Stadhuis van Haarlem
Locatie Grote Markt, Haarlem
Coördinaten 55° 23′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie gemeentehuis
Huidig gebruik bestuurszaken en trouwlocatie
Bouw gereed 1370
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 19255
Architect onder meer Lieven de Key
Eigenaar gemeente Haarlem
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Detail voorgevel stadhuis
Stadhuis Haarlem als achtergrond Polygoonfilmpje in 1947
stadhuis in 1671 door Gerrit Adriaensz Berckheyde

Het stadhuis van Haarlem bevindt zich op de Grote Markt. Op deze locatie stond eerst een complex (jachtslot) van de graven van Holland.

Dit complex, dat dienstdeed als militair en bestuurlijk centrum, is in de 14e eeuw door brand verwoest. Het stadhuis, een rechthoekig gebouw met kantelen en een toren, werd in 1370 op dezelfde plaats opgericht. In de eeuwen daarop werden diverse verbouwingen uitgevoerd.

De stadhuistoren werd tussen 1465 en 1468 gebouwd, maar werd in 1772 afgebroken. Pas in 1913 werd de stadhuistoren herbouwd.

Tussen 1622-1630 werd een heel nieuwe vleugel in de Hollandse renaissancestijl gebouwd naar ontwerp van Lieven de Key. De stadhuisgevel werd in de periode van 1630-1633 in classicistische stijl vernieuwd. In de hal van het stadhuis hangt een gedenkbord, geschilderd door Han Bijvoet, ter herinnering aan de tien mensen die na de aanslag op Alois Bamberger (1943) werden gefusilleerd.Monumenten in de buurt van Stadhuis van Haarlem in Haarlem

De Vergulde Druif

Grote Markt 4
Haarlem
"de Vergulde Druif", pand met pilastergevel, uithangteken, arm met een vergulde druiventros. Traptoren.

Pand met lijstgevel

Grote Markt 6
Haarlem
Pand met lijstgevel, 19e eeuw.

Pand met trapgeveltje in haarlemse trant, rijke natuurstenen versieringen

Koningstraat 1
Haarlem
Pand met trapgeveltje in Haarlemse trant, rijke natuurstenen versieringen o.a. met pinakels, aanvang 17e eeuw.

Pand met lijstgevel

Grote Markt 8
Haarlem
Pand met lijstgevel, 19e eeuw.

Pand met smal lijstgeveltje

Koningstraat 3
Haarlem
Pand met smal lijstgeveltje XVII A. Tudorboog boven venster; spekblokjes. Bescheiden architectuur, doch van oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis van Haarlem in Haarlem