Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdwacht in Haarlem

Gebouw

Grote Markt 17
2011RC Haarlem
Noord Holland


Beschrijving van Hoofdwacht

HOOFDWACHT, oorspronkelijk particulier huis omstreeks 1650 ter plaatse van het eerste raadhuis opgetrokken, in 1765 tot hoofdwacht ingericht. Pand met rechte kroonlijst waarboven houten balustrade; boven ingang door gebogen fronton gedekt middenvenster waarvoor balkon. Festoenen en tropeeen hangen tussen de vensters der verdieping naar beneden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19249
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoofdwacht
Haarlem Hoofdwacht1.JPG
Locatie Grote Markt 17, hoek Smedestraat
Oorspr. functie overheidsgebouw
Huidig gebruik thuisbasis Historische Vereniging Haerlem
Start bouw eerste bebouwing 13e eeuw, huidig pand 1650
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19249
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Hoofdwacht aan de Grote Markt 17 van Haarlem is een van de oudste monumenten van Haarlem. De aanduiding hoofdwacht verwijst naar de functie die het waarschijnlijk 13e-eeuwse gebouw vanaf de 18e eeuw had voor de schutterij die als stadwacht fungeerde.

Historische gegevens en bouwsporen duiden erop dat op de oudste delen van het gebouw uit het midden of de tweede helft van de 13e eeuw stammen. De oostelijke muur aan de Smedestraat is het oudst bekende metselwerk van Haarlem, waarmee de Hoofdwacht het oudste stenen gebouw van Haarlem is. In de eerste jaren werd de Hoofdwacht gebruikt door de Graven van Holland, wanneer zij in Kennemerland verbleven. Van 1250 tot 1350 was het gebouw in gebruik als eerste Haarlemse stadhuis. Nadat het stadsbestuur in 1350 zijn intrek had genomen in het huidige stadhuis, werd de Hoofdwacht weer een woonhuis. Het gebouw bood onderdak aan verschillende voorname Haarlemse families, de benedenverdieping werd gebruikt door drukkerijen, winkels en bierkelders.

Omstreeks 1650 werd op de plaats van het oude stadhuis een particulier huis gebouwd. De gemeente kocht dit pand in 1755, waarna het in 1765 het wachtgebouw van de schutterij en later het hoofdkwartier van de huzaren werd. Op de benedenverdieping kwam de wachtkamer, op de eerste verdieping werden houten cachotten gebouwd. Vanuit deze centrale post op de Grote Markt werden de stadspoorten geopend en gesloten en werd de openbare orde gehandhaafd. Het pand werd al snel De Hoofdwacht genoemd en die naam is gebleven.

Sinds 1919 huurt de Historische Vereniging Haerlem het pand van de gemeente en gebruikt het als thuisbasis. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad is de Hoofdwacht in 1994/1995 gerestaureerd. Het gebouw is een rijksmonument, zie ook de Lijst van rijksmonumenten in Haarlem/Centrum Overig.

De Hoofdwacht, aan de noordzijde van de Grote Markt. Ertegenover het standbeeld van Laurens Janszoon Coster.
Het balkon boven de ingang

Externe linksMonumenten in de buurt van Hoofdwacht in Haarlem

Laurens Janszoon Coster

Grote Markt 17
Haarlem
Inleiding In 1856 door Louis Royer (1793-1868) ontworpen STANDBEELD van Lourens Janszoon Coster, de vermeende uitvinder van de boekdrukkuns..

Pand met klokgevel bekroond door halfrond fronton

Grote Markt 21
Haarlem
Pand met klokgevel bekroond door halfrond fronton. Fraai Louis seize deur met omlijsting en bovenlicht.

Geschilderd pand met brede gevel met rechte kroonlijst met tandingen. Beneden verbouwd

Grote Markt 23
Haarlem
Geschilderd pand met brede gevel met rechte kroonlijst met tandingen. Beneden verbouwd.

De Kroon

Grote Markt 13
Haarlem
Inleiding In 1902 door architect J.F.W. Stom gebouwd CAFE-RESTAURANT. Het café-restaurant, dat officieel de naam "De Kroon" kreeg naar de ..

Pand met 17e-eeuwse klokgevel, baksteen met gotische geledingen en pinakels met beeldhouwwerk, overblijfsels van de oude gevel

Grote Markt 11
Haarlem
Pand met 17e eeuwse klokgevel, baksteen met gotische geledingen en pinakels met beeldhouwwerk, 16e eeuw, overblijfsels van de oude gevel. Ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoofdwacht in Haarlem

Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven