Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand in Haarlem

Woonhuis

Groot Heiligland 16
2011ER Haarlem
Noord Holland


Beschrijving van Pand

PAND uit XVII A met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, aan voorzijde afgewolfd. De eenvoudige 19e-eeuwse voorgevel is symmetrisch ingedeeld en boven de (8-ruits) schuifvensters en deuropening voorzien van uit gele en rode blokken bestaande hanekammen; een eenvoudige gedetailleerde houten kroonlijst bekroond het geheel. In het dakschild een van een houtencoconfronton voorziene dakkapel. De trapvormig beƫindigde achtergevel is, wat betreft verdiepingslaag en topgevelveld, grotendeels in zijn 17e-eeuwse vorm bewaard gebleven met respectievelijk twee jongere (6-ruits) schuifvensters en secreetvenstertje, alle met 0,5 steens strek; bakstenen waterlijst en venster onder 1 steen ontlastingsboog, waarboven topgevelveld-venster met 1 steens strek. De trappen zijn gedekt met natuursteenplaten. Inwendig is nog aanwezig een ongeschonden, over de volle hoogte aanwezige, spiltrap uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 19185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand in Haarlem

Pand met trapgevel, houten deuromlijsting

Groot Heiligland 18
Haarlem
PAND met trapgevel, houten deuromlijsting. Onderpui intact, 1e helft 17e eeuw.

Pand met trapgevel

Groot Heiligland 20
Haarlem
PAND met trapgevel. 'In 't Wapen van Schotland' wapensteen. Houten deuromlijsting, pui intact, 1e helft 17e eeuw.

Pand met trapgevel, natuurstenen blokken in bogen boven de vensters

Groot Heiligland 17
Haarlem
PAND met trapgevel, natuurstenen blokken in bogen boven de vensters, 1e helft 17e eeuw. Toppinakel rustend op console met leeuwenkop, onder..

Pand met rechte kroonlijst

Groot Heiligland 15
Haarlem
PAND met rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Pand met trapgevel met gemetselde ontlastingsbogen boven de vensters, houten deuromlijsting met bovenlicht, onderpui intact

Groot Heiligland 19
Haarlem
PAND met trapgevel met gemetselde ontlastingsbogen boven de vensters, houten deuromlijsting met bovenlicht, onderpui intact, 1e helft 17e ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand in Haarlem

Foto's (1)