Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waalse Kerk in Haarlem

Kerkelijk Gebouw

Begijnhof 28
2011HE Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1500 en later


Beschrijving van Waalse Kerk

BEGIJNHOFSKERK. Sinds 1586 Eglise Wallone. Slanke toren. Sterk verbouwd eenbeukig schip, oorspronkelijk met verdieping voor de Begijnen, beide midden 15e eeuw, hoog koor omstreeks 1500. Sacristie 16e eeuw, thans consistoriekamer, met houten 16e-eeuwse overwelving en schoorsteen uit de 17e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1808 gemaakt door Friederichs. In 1967 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw en voorzien van een nieuw vrij Pedaal. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1512, diam. 56,5 cm. In een houten kist op de kerkzolder staat een mechanisch torenuurwerk, dat het wijzerwerk op het orgel aandrijft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18975
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waalse Kerk
De Waalse Kerk in Haarlem
De Waalse Kerk in Haarlem
Plaats Haarlem
Gebouwd in 1348
Monumentnummer  18975
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Waalse Kerk (Église Wallonne) is een Waalse kerk op het Begijnhof in Haarlem. Het is de oudste kerk van Haarlem, gebouwd in 1348 en een Rijksmonument. Het was voor de reformatie een katholieke kerk met de naam Begijnhofkapel.

Historie

Het is de oudste kerk van Haarlem, gebouwd in 1348. Rond 1400 werd het koor verhoogd en zijn er fresco's aangebracht. De ingang met een driehoekig fronton en guirlande is uit 1670. Omdat Haarlem zwaar geleden had onder het beleg door de Spanjaarden schonken de Staten van Holland in 1586 alle door hen geconfisqueerde katholieke bezittingen aan de stad Haarlem als compensatie voor de schade. Het stadsbestuur van Haarlem wees de voormalige Begijnhofkapel toe aan de Franstalige protestanten die er vanaf 1590 diensten hielden in hun eigen taal.

De Waalse kerk was een echte vluchtelingenkerk: in de 16e eeuw waren Vlaamse protestanten op de vlucht geslagen voor de heersende katholieke Spanjaarden. De Spaanse overheid stelde hun de keuze: zich bekeren tot het katholieke geloof of vertrekken. Meer dan honderdduizend protestanten kozen voor de laatste optie. Zo'n 20.000 vluchtelingen kwamen in Haarlem terecht, waaronder ook Franstalige Walen. In de 17e eeuw kwamen de hugenoten naar Nederland nadat de Franse overheid in 1685 het Edict van Nantes had ingetrokken. Daarmee kwam er een einde aan de geloofsvrijheid en ontstond er een grote vluchtelingenstroom. Zo'n tweeduizend Franse hugenoten vestigden zich in Haarlem en sloten zich aan bij de Waalse kerk.

Orgel

Het kerkorgel is in 1808 gemaakt door de Goudse orgelbouwer Johannes Caspar Friedrichs ter vervanging van een orgel dat naar Ouderkerk aan de Amstel werd verkocht. Wijzigingen en restauraties kwamen gereed in 1875, 1924, 1965 en 2008. Het instrument heeft twee manualen, 24 registers en een aangehangen pedaal.

Fotogalerij

Zie ookMonumenten in de buurt van Waalse Kerk in Haarlem

Enige bewaarde woonhuis van het middeleeuws Begijnhof

Begijnhof 24
Haarlem
Enig bewaard WOONHUIS van het middeleeuws Begijnhof XIV ?Architectuur van historische waarde.

Pand met gepleisterde gevel met vooruitspringende topgevel. Haaks hierop een lijstgevel

Begijnhof 22
Haarlem
PAND met gepleisterde gevel met vooruitspringende topgevel. Haaks hierop een lijstgevel in oorsprong 17e eeuw. In vorige eeuw verbouwd.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Lange Begijnestraat 1
Haarlem
Pand met gepleisterde lijstgevel XVIII; een met hoekpand aan de Korte Begijnestraat. Eenvoudige architectuur van betekenis voor het karakter..

Pand onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel

Begijnhof 20
Haarlem
PAND onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw.

Pand met klokgevel, verder gepleisterde lijstgevel

Lange Begijnestraat 3
Haarlem
Pand met klokgevel, verder gepleisterde lijstgevel, 18e eeuw.