Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wijnbergshof in Haarlem

Gebouw

Barrevoetestraat 4
2011WP Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Wijnbergshof

WIJNBERGSHOF, met aan de binnenplaats een oprijzende gevel met gebeeldhouwde régence kroonlijst, welke voor bescherming in aanmerking komt, de rest onbelangrijk 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De entree van het Wijnbergshofje aan de Barrevoetstraat

Het Wijnbergshofje is een hofje in Haarlem, het is te vinden aan de Barrevoetestraat 4 in het centrum van Haarlem.

Het pand 'De Wijnberg' werd oorspronkelijk gebruikt als kerk van de Hoogduitse Doopsgezinde gemeente in Haarlem. In 1651 ging de Hoogduitse gemeente samen met de Doopsgezinde Vlaamse gemeente die een kerk had aan het nabijgelegen Klein Heiligland. Twee kerken waren niet nodig en zo werd De Wijnberg een behuizing voor oudere alleenstaande dames. De exacte datum waarop het hofje is gesticht, is onbekend. Het oudste nog bestaande archiefstuk is van 1696.

Het gebouw De Wijnberg werd gesloopt in 1871 en in 1872 werd het nieuwe Wijnbergshof opgeleverd dat bestond uit een hoofdgebouw aan de Barrevoetstraat met twee zijvleugels met daarin de hofjeswoningen. Het hofje had negen hofwoningen en een hoofdgebouw met daarin een regentenkamer en een woning voor de opzichteres. Het hofje werd, net als de meeste andere hofjes, bestuurd door een college van regenten en regentessen. De bewoonsters kregen van de regenten wekelijks een preuve (een gift), verder kregen ze de meest noodzakelijke levensmiddelen in natura. De bewoonsters betaalden geen huur.

De woningen zijn lange tijd ongeveer hetzelfde gebleven, wel werden ze gemoderniseerd. Zo kwamen er in de jaren zestig van de 20e eeuw keukens en wc's in de huisjes en werden de zolders omgebouwd tot slaapvertrek. In de jaren tachtig werden de woningen voorzien van badkamers en centrale verwarming. In de jaren negentig is het hof gerenoveerd. Er kwamen appartementen in het hoofdgebouw en door twee hofjeswoningen te laten vervallen, werden de huizen groter. De buitenkant van het hof is gelijk gebleven maar van binnen zijn de huizen opnieuw opgebouwd.


Monumenten in de buurt van Wijnbergshof in Haarlem

't Wijnbergshofje

Barrevoetestraat 4
Haarlem
Inleiding Het WijnbergsHOFJE is in de zeventiende eeuw gesticht maar dateert in zijn huidige vorm grotendeels uit 1872. Het achterhuis met ..

Hof van Loo

Barrevoetestraat 7A
Haarlem
Hof van Loo. Bijzonder goed bewaarde serie van 14 HUISJES rond binnenplaats welke naar de straat open ligt, pomp met wapen van het grote ga..

De Doelen

Gasthuisstraat 32
Haarlem
Oude Cloveniers Doelen. Twee haaks op elkaar staande vleugels met trapgevels, 1612. Poortdoorgang geeft toegang tot binnenplaats, waaraan ..

Pand met trapgevel

Gasthuisstraat 46
Haarlem
PAND met trapgevel. Anno 1664, grotendeels herbouwd, rechte strekken boven de vensters met natuurstenen blokken, dubbele toppinakel door ty..

Pand met trapgevel, gedodekopt, met bogen en natuurstenen blokken boven de vensters versierd, haarlems type

Tuchthuisstraat 6
Haarlem
Pand met trapgevel, gedodekopt, met bogen en natuurstenen blokken boven de vensters versierd, Haarlems type, aanvang 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wijnbergshof in Haarlem

Foto's (2)