Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Loo in Haarlem

Gebouw

Barrevoetestraat 7 A
2011WL Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Hof van Loo

Hof van Loo. Bijzonder goed bewaarde serie van 14 HUISJES rond binnenplaats welke naar de straat open ligt, pomp met wapen van het grote gasthuis, het geheel heeft een 18e-eeuws aanzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18914
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Loo
Het hofje van Loo
Het hofje van Loo
Basisgegevens
Locatie Haarlem
Gesticht in 1489
Gesticht door Symon Pieterszoon en zijn vrouw Godelt Willems

Het Hofje van Loo is een Haarlems hofje, het hofje is gevestigd aan de Barrevoetstraat 7 in het centrum van Haarlem.

Het hofje werd gesticht in 1489 door Symon Pieterszoon en zijn vrouw Godelt Willems en werd geschonken aan het Sint Elisabeth Gasthuis. In aanvang was het hofje ommuurd en toegankelijk door een poort met daarboven het wapen van het St. Elisabeths Gasthuis. In 1885 is de Barrevoetestraat verbreed, daarbij zijn drie huisjes aan de straatkant afgebroken en naast het hofje opnieuw opgebouwd. Hiermee verdween de beslotenheid en is het hofje van Loo een van de meest zichtbare hofjes in Haarlem. De binnentuin van het hofje wordt alleen door een hek gescheiden van de straat. Het wapen van de Heilige Elisabeth, bestaande uit drie kronen, is nu nog terug te vinden op de waterpomp.

Het hofje bestond in eerste instantie uit 13 huisjes. De 3 huisjes aan de voorkant stammen uit de 17e eeuw. Het hof is gerestaureerd in 1986/1987, na "verheling" bestaat het thans uit 12 woningen.

Het hofje is toegankelijk voor publiek, maar niet op zondag.


Monumenten in de buurt van Hof van Loo in Haarlem

Wijnbergshof

Barrevoetestraat 4
Haarlem
WIJNBERGSHOF, met aan de binnenplaats een oprijzende gevel met gebeeldhouwde régence kroonlijst, welke voor bescherming in aanmerking komt,..

't Wijnbergshofje

Barrevoetestraat 4
Haarlem
Inleiding Het WijnbergsHOFJE is in de zeventiende eeuw gesticht maar dateert in zijn huidige vorm grotendeels uit 1872. Het achterhuis met ..

De Doelen

Gasthuisstraat 32
Haarlem
Oude Cloveniers Doelen. Twee haaks op elkaar staande vleugels met trapgevels, 1612. Poortdoorgang geeft toegang tot binnenplaats, waaraan ..

Pand met trapgevel

Gasthuisstraat 46
Haarlem
PAND met trapgevel. Anno 1664, grotendeels herbouwd, rechte strekken boven de vensters met natuurstenen blokken, dubbele toppinakel door ty..

Pand met trapgevel, gedodekopt, met bogen en natuurstenen blokken boven de vensters versierd, haarlems type

Tuchthuisstraat 6
Haarlem
Pand met trapgevel, gedodekopt, met bogen en natuurstenen blokken boven de vensters versierd, Haarlems type, aanvang 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)