Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Korenbloem in Haaksbergen

Molen

Fazantstraat 39
7481BG Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1798


Beschrijving van De Korenbloem

Windkorenmolen "De Korenbloem". Achtkantige bovenkruier zonder stelling, beltmolen met doorrit (1798); stenen onderstuk, houten bovenstuk, kap met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Korenbloem
De Korenbloem, 2005
De Korenbloem, 2005
Basisgegevens
Plaats Haaksbergen
Bouwjaar 1798
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen
Functie korenmolen
Bestemming  Draaien op vrijwillige basis
Monumentnummer  18862
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Korenbloem is een korenmolen in Haaksbergen in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1798 gebouwd als stellingmolen. In 1888 werd de stelling door een belt vervangen en werd de molen dus een beltmolen. Na in verval te zijn geraakt werd in 1964 de molen eigendom van de gemeente Haaksbergen. In 1966 volgde vervolgens een restauratie. Er waren plannen om de molen te verplaatsen vanwege een verslechterde molenbiotoop, maar in 1991 werd de molen op zijn oorspronkelijke plek gerestaureerd en weer van een stelling voorzien, iets hoger dan de vroegere stelling. Een vrijwillig molenaar laat de molen regelmatig draaien.

De roeden van de molen hebben een lengte van 24 meter. De binnenroede is voorzien van het fokwieksysteem met zeilen en de buitenroede van het Oudhollands hekwerk, eveneens met zeilen. De molen bezit een koppel maalstenen.Monumenten in de buurt van De Korenbloem in Haaksbergen

Blankenborgh

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Groot LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedek..

Koetshuis

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving KOETSHUIS van één bouwlaag op vierkante plattegrond onder tentdak met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt. Op de nok ..

Eenvoudige houten tuinschuur onder met rode en zwarte hollandse pannen gedekt zadeldak

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige houten TUINSCHUUR onder met rode en zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels (N en Z) zijn gepotdeksel..

Houten theehuisje met plat dak op een rechthoekige plattegrond met een rechte open voorzijde en een blinde achterwand met afgesnoten hoeken

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Houten THEEHUISJE met plat dak op een rechthoekige plattegrond met een rechte open voorzijde en een blinde achterwand met afge..

't Fort

Enschedesestraat 66
Haaksbergen
Inleiding WOONHUIS "'t Fort" met garage werd in 1931 door architect A.J. Schilderman ontworpen in een aan de Amsterdamse School verwante bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Korenbloem in Haaksbergen

Foto's (1)