Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kievit De Kievit in Grijpskerk

Molen

Molenstraat 33
9843HE Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 1899 1963-'64 (rest.) 1974-'75 (rest.)
Architect: M. Noordewier Noordewier 1899 M. Noordewier


Beschrijving van Kievit De Kievit

Grote achtkante bovenkruier met stelling in 1899 gebouwd, geheel van hout op stenen voet. Korenmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18791
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Kievit
Kievit Grijpskerk.jpg
Basisgegevens
Plaats Grijpskerk
Bouwjaar 1899
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
Functie korenmolen en voorheen pelmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis/ VVV-kantoor
Monumentnummer  18791
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kievit is een korenmolen in Grijpskerk in de provincie Groningen.

Met behulp van een afgebroken oliemolen uit Niezijl werd deze molen in 1899 gebouwd als opvolger van een kleinere molen (in latere jaren 'de Leeuw' genoemd, in 1876 sloeg de bliksem in, maar een beginnende brand kon worden geblust, in 1899 verkocht aan Vergoosen te Echt, waar deze afbrandde). De molen behield de vierkante onderbouw bij de herbouw in Grijpskerk waardoor de molen een zeer grote bedrijfsruimte heeft onder de stelling. De molen was vroeger ook als pelmolen ingericht, maar bezit thans alleen nog een koppel maalstenen. De molen is enkele malen gerestaureerd en onderin huisde tot 2007 jarenlang de plaatselijke VVV. Een vrijwillige molenaar stelt de molen regelmatig in bedrijf. De molen is eigendom van de gemeente Zuidhorn.

De naam De Kievit werd in 1989 gegeven op aangeven van vrijwillig molenaar Oege Lesman en was al in 1975 bedacht door de vroegere burgemeester van Grijpskerk, A.H.M. Mulder. In 1989 was eerst de naam 'De Leeuw' voorgedragen, maar een molen in Oldehove droeg deze naam ook al.

In het dorp bevindt zich verder de poldermolen Westerhornermolen in de richting van het gehucht Gaarkeuken en aan het Van Starkenborghkanaal bevindt zich de poldermolen de Zwakkenburgermolen, die in 2003 opnieuw werd opgebouwd.Monumenten in de buurt van Kievit De Kievit in Grijpskerk

Hervormde kerk

Kerkplein 11
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Ned. Herv. Kerk en toren op omheind kerkhof. In 1605 herbouwd, in 1856 oostwaarts verlengde en uitwendig gepleisterd kerkgebouw. In de kerk ..

Hervormde pastorie

Kerkplein 2
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Ten zuiden van het kerkhof staat de deels nog 16e eeuwse pastorie gekenmerkt door smalle Groninger vensters. In de noordgevel steen ter heri..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Herestraat 50
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS met inpandige DIENSTWONING gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect K. Siekman Azn. uit Zuidhorn. De..

Zuivelfabriek 6 Zuivelfabriek, garage

Kievitsweg 42
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De GARAGE (1941, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraa..

Zuivelfabriek 3 Zuivelfabriek, drie fabrieksgebouwen

Kievitsweg 30
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Blok van drie FABRIEKSGEBOUWEN bestaande uit een KAASPAKHUIS (1927, in 1937 extra verdieping op gezet), een POEDERFABRIEK (193..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kievit De Kievit in Grijpskerk

Foto's (3)