Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Nicolaas in Lutjebroek

Kerkelijk Gebouw

Pieter Janszoon Jongstraat 45
1614LB Lutjebroek (gemeente Stede Broec)
Noord Holland

Bouwjaar: 1876-1877
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van St. Nicolaas

St. Nicolaas, 1876-1877, P.J.H. Cuypers. Driebeukige neogotische pseudobasiliek met achthoekige kruising, overdekt door een stergewelf. Ronde pijlers met lijstkapitelen. Volgens het eerste ontwerp had de kerk vrijwel de aanleg van een centraalbouw; bij de uitvoering werden schip en dwarsschip verlengd en later voegde Cuypers in elk der hoeken van de kruising twee rechthoekige, diagonale kapellen toe, Naast het schip een sobere toren, versierd met spitsboognissen en bekroond door een hoge naaldspits. Van de neogotische inventaris zijn de gebrandschilderde ramen in de apsis-vensters behouden gebleven. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1917, voorzien van elektrische aandrijving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18787
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Nicolaas in Lutjebroek

Pastorie

Pieter Janszoon Jongstraat 45
Lutjebroek (Gemeente Stede Broec)
Omschrijving pastorie De pastorie is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak. Boven de voor- ..

Pand met nieuw opgemetselde trapgevel, waarin een gevelsteen van 1643 en enige oude onderdelen

Zesstedenweg 233
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Pand met nieuw opgemetselde trapgevel, waarin een gevelsteen van 1643 en enige oude onderdelen; de pui is laat 18e eeuws.

Stelphoeve met ingezwenkte houten topgevel boven de kroonlijst

Zesstedenweg 214
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Stelphoeve uit het midden van de 19e eeuw. Ingezwenkte houten topgevel boven de kroonlijst. Gevelsteen met voorstelling van St. Maarten, 17e..

Toren van de hervormde kerk

Zesstedenweg 189
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Toren der Herv. Kerk. Een na blikseminslag in 1884 sterk vernieuwde en gepleisterde, maar in de kern waarschijnlijk 15e eeuwse toren, versie..

Hervormde kerk

Zesstedenweg 189
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Hervormde Kerk. Eenbeukige 19e eeuwse kerk met een in de kern middeleeuwse toren. Preekstoel met bijbehorend achterschot en klankbord XVIIc,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)