Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Engelberterweg 39
9723EJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: mog. 13e/14e eeuw ca. 1779 (herst.) 1904 (bepleistering)


Beschrijving van Hervormde kerk

N.H. Kerk op omheind kerkhof. Langgerekt driezijdig gesloten kerkgebouw waarvan het muurwerk wel uit de 13e-14e eeuw dateert. In het koor sacramentsnis met gebeeldhouwde bekroning. Banken met rugpanelen en alle overige banken met knoppen op de zijstukken. Enige zerken. In de dakruiter klok uit 1630. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18761
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde Kerk
Engelbert - kerk.jpg
Plaats Engelbert
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  18761
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kerk vanuit het noordoosten (1942)
Interieur in 1942, nog met de oude preekstoel

De kerk van Engelbert is een eenvoudige Nederlands Hervormde zaalkerk op een omheind kerkhof aan de Engelberterweg 39 in Engelbert, gemeente Groningen. De kerk heeft de status van rijksmonument en is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Beschrijving

Het oudste deel dateert waarschijnlijk uit de zestiende eeuw, maar het muurwerk dateert al uit de dertiende of veertiende eeuw. Er is geen toren, maar een eenvoudige dakruiter met een luidklok uit 1630. Bij een van de vele verbouwingen heeft de kerk van binnen en van buiten een witte bepleistering gekregen. De laatste restauratie vond plaats in 2005. Daarbij werd de sacramentsnis met gotische bekroning in de oostelijke muur in ere hersteld.

Het Flentrop-kerkorgel uit 1938, dat al meer dan tien jaar onbespeelbaar was, werd in oktober 2013 na grondige restauratie weer in gebruik genomen. Bij dezelfde gelegenheid werden in de kerk van Engelbert ook historische attributen uit de ontvolkte Delfzijlster Oosterhoek geïnstalleerd. Het ging in de eerste plaats om de preekstoel met fraai houtsnijwerk van Abraham Bekenkamp uit 1781, die afkomstig is uit de leegstaande kerk van Heveskes. Deze verving na ruim veertig jaar de eigenlijke preekstoel van Engelbert, die in 1972 was verhuisd naar de Sint-Laurentiuskerk in Baflo. Ook de psalmborden uit de gesloopte kerk van het verdwenen Oterdum zijn nu in Engelbert in gebruik.

Zie ook

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in Groningen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Groningen

Hervormde kerk met toren (Martinuskerk)

Middelberterweg 13
Groningen
N.H. KERK. Eenbeukig driezijdig gesloten kerkgebouw waarvan het muurwerk wel uit de 13e-14e eeuw stamt; 1741 verfraaid blijkens steen boven..

Hervormde pastorie

Middelberterweg 30
Groningen
Inleiding PASTORIE, vrijstaand gesitueerd op een grote, deels omgrachte parkachtige tuin met oud geboomte tegenover de middeleeuwse N.H. Ker..

Boerderij De Rollen

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Oude en gaaf bewaard gebleven BOERDERIJ bestaand uit kop (voorhuis), hals (bijkeuken) en romp (deel, koestal, bijschuur) en e..

De Rollen, erf binnen omgrachting

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Het ERF is binnen de omgrachting gelegen en voorziet in onbebouwde ruimte rondom boerderij "De Rollen". Het erf is grotendeel..

De Rollen, stookhut

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Ten noorden van het uitgebouwde gedeelte van de boerderij staat een kleine STOOKHUT van rode baksteen, afgedekt met een zade..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Groningen

Foto's (1)