Hervormde kerk (Stephanuskerk) in Groningen

Noorddijkerweg 14
9734AT Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1250 (schip) ca. 1550 (uitbr.) 1648 (toren) 1735 (herst. toren) 1843 (herst. toren) 1995-'97 (rest.) 1250 ca. 1250 (schip) ca. 1550 (uitbr.) 1648 (toren) 1735 (herst. toren) 1843 (herst. toren) 1995-'97 (rest.)

Beschrijving van Hervormde kerk (Stephanuskerk)

N.H. KERK. Vierzijdig gesloten bakstenen kerkgebouw waarvan het muurwerk uit de 13e eeuw dateert. Ter weerszijden van later vergrote vensters staan nissen met vlechtwerk gevuld. Vierkante toren blijkens stichtingssteen uit 1648. Vier vensters met gebrandschilderd glas uit 1765. In de kerk ronde preekstoel met achterschot en klankbord, begin 19e eeuw; langs de wanden herenbanken met hoog opgaand paneelwerk. Voorts alle banken met twee knoppen op beide zijstukken. Offerblok. Tweeklaviers orgel uit 1864, gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met klok van W.J. de Vrij, 1660, diam. 117 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1654. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)