Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk met toren (Martinuskerk) in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Middelberterweg 13
9723ET Groningen
Groningen

Bouwjaar: waarsch. 1200-1250 (schip) 1731 (herst., dakruiter) 1905 (verb.) 1975-'77 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk met toren (Martinuskerk)

N.H. KERK. Eenbeukig driezijdig gesloten kerkgebouw waarvan het muurwerk wel uit de 13e-14e eeuw stamt; 1741 verfraaid blijkens steen boven de ingang. In de kerk preekstoelkuip uit 1743, met trap en doophek. Vier avondmaalsbanken met gesneden opzetstukken; alle overige banken met knoppen aan beide zijpanelen. Vier koperen kronen; koperen wandarm. Tweeklaviersorgel op tribune in 1822 gemaakt door J.W. Timpe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18758
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Martinuskerk van Middelbert
Martinuskerk van Middelbert, koorsluiting
Martinuskerk van Middelbert, koorsluiting
Plaats Middelbert
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  18758
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Martinuskerk van Middelbert in de gemeente Groningen is een eenbeukig romanogotisch kerkgebouw, dat in zijn oorspronkelijke vorm uit de vroege 13e eeuw stamt. Na de Reductie van Groningen in 1594 werd deze katholieke kerk hervormd.

Beschrijving

Na de middeleeuwen is het driezijdig gesloten kerkje ingrijpend gewijzigd. Een dakruiter werd geplaatst in 1683. De gehele westgevel is in 1731 vernieuwd[1] en in 1767 het koor. Dit kreeg spitsboogvensters, die in 1775 ook in de zijmuren en de westelijke gevel werden aangebracht.

Van het kerkmeubilair dateert een deel uit 1743, inclusief de kansel met trap, het doophek en vier koperen kroonluchters. Het orgel op oksaal is in 1822 gemaakt door de orgelbouwer Johannes Wilhelmus Timpe. Het heeft twee manualen, vijftien registers en een aangehangen pedaal. De vier avondmaalsbanken met opzetstukken zijn in 1850 geplaatst.

Bij een restauratie in 1905 kreeg de dakruiter zijn huidige vorm en werd op de muren een pleisterlaag aangebracht. Deze werd verwijderd bij de laatste kerkrestauratie, die in 1977 gereedkwam.[2]

De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Er worden regelmatig lezingen en concerten gegeven. Elke derde zondag van de maand is er een kerkdienst.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk met toren (Martinuskerk) in Groningen

Hervormde pastorie

Middelberterweg 30
Groningen
Inleiding PASTORIE, vrijstaand gesitueerd op een grote, deels omgrachte parkachtige tuin met oud geboomte tegenover de middeleeuwse N.H. Ker..

Boerderij De Rollen

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Oude en gaaf bewaard gebleven BOERDERIJ bestaand uit kop (voorhuis), hals (bijkeuken) en romp (deel, koestal, bijschuur) en e..

De Rollen, erf binnen omgrachting

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Het ERF is binnen de omgrachting gelegen en voorziet in onbebouwde ruimte rondom boerderij "De Rollen". Het erf is grotendeel..

De Rollen, stookhut

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving Ten noorden van het uitgebouwde gedeelte van de boerderij staat een kleine STOOKHUT van rode baksteen, afgedekt met een zade..

De Rollen, brug

Noorddijkerweg 32
Groningen
Omschrijving BRUG over de gracht aan de zuidzijde van het complex. De brug verbindt de dam met het erf. Eenvoudige houten brug aan beide ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk met toren (Martinuskerk) in Groningen